Na lang wikken en wegen toch maar eens de knoop doorgehakt en een nieuwe telefoon gekocht.

Ik heb sinds 2003 een PDA, en afgezien van het feit dat de prijs/kwaliteit verhouding een beetje scheef ligt vind ik het toch wel ideaal: je agenda automatisch synchroniseren met je PC, altijd alle gegevens van alle mensen die je kent bij de hand, een calculator, een MP3 speler, altijd de mogelijkheid om een spelletje Go/Sudoku/Schaken te spelen, op vakantie via Wifi de mogelijkheid om het nieuws te bekijken / te emailen en te msn’en.

Een (PocketPC 2003) PDA heeft echter 1 verschrikkelijk groot nadeel: wanneer je de batterij ‘op’ laat gaan ben je al je gegevens kwijt en kan je opnieuw beginnen. Nou weet ik wel: als je geregeld backups maakt en je PDA gewoon elke dag oplaadt is er niets aan de hand, maar ja, in de praktijk gebeurt het toch wel eens dat je het vergeet, en dan ben je weer een halve avond bezig met het inrichten van je PDA om alle settings en programma’s goed te krijgen.

Een paar weken geleden is me dat weer gebeurd, en toen had ik iets van: laat ook maar zitten… Maar ja, prompt daarop vergeet ik gewoon een keer ‘s ochtends een (interne, dat wel weer gelukkig) meeting, kom ik om 9:10 aanzetten, en tegen de tijd dat ik m’n Outlook open heb staan en zie dat ik om 9:00 een meeting had is het eigenlijk al te laat om alsnog te gaan… Niet goed. Conclusie: ik heb wel een PDA nodig.

Mijn oude PDA heeft fysiek ook wel zijn beste dag gehad (die rubberen zijkantjes bij de HP iPaq 2210 zijn nieuw wel leuk, maar structureel gezien is het gewoon een ontwerpfout geweest…. ), dus op zich was het misschien wel eens tijd om naar een nieuwe te kijken… (ok, je kan die rubberen zijkantjes voor 15 euro nieuw kopen, maar dat gaat het even niet om… :)). Toen ik hoorde/las dat bij de nieuwste Windows Mobile versie het probleem van geheugenverlies opgelost was was ik helemaal om.

Tegenwoordig is het PDA landschap een stuk veranderd ten opzichte van een paar jaar geleden…

Nu zijn er eigenlijk nog maar een paar merken (HTC, HP, Palm en Mio), en heeft elke fabrikant maar een paar mogelijkheden:

– PDA (zoals ie ooit bedoeld was ;))

– PDA met telefoon, vaak stuk dikker, en minder breed

– PDA met telefoon en toetsenbord, vaak stuk breder

Nou heb ik eens op een telefoon van een collega met toetsenbord mogen typen, maar ik vind het maar niets (net als m’n Bluetooth toetsenbord), met het onscreen toetsenbord typ ik net zo snel (of langzaam het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk…). Aan de ene kant was met ingebouwde telefoon wel makkelijk, dat scheelt weer een apparaat meezeulen (en aangezien ik op dit moment een sim-only 7.50 abonnement heb kan ik overstappen en m’n telefoon/PDA met korting kopen), maar ja, aan de andere kant: gaat die extra grootte me geen parten spelen?

En toen was daar de HTC Touch. Ik had er al wat over op Internet gelezen, als de ‘iPhone-killer’, maar verder niet echt veel aandacht aan geschonken (dat ding zal wel in 2008 uitkomen…). Maar vorige week kwam ik erachter dat ie al leverbaar was (en andere collega had hem :)). Dus vrijdag de knoop doorgehakt en dat ding gekocht.

Bevindingen tot nu toe:

– Hij is niet snel… nou wist ik dat vantevoren, dus dat was een bewuste keuze. Maar het is eigenlijk wel een beetje fapant, m’n PDA uit 2003 voelt gewoon sneller aan dan m’n nieuwe PDA…

– HTC Home plugin is wel leuk, maar kost je je halve scherm… en je halve scherm opofferen om je tijd te kunnen zien… Niet dus.

– Windows Mobile 6 lijkt heel erg op Pocket PC 2003, maar uiteraard toch net even iets beter/doordachter. Geen Windows 98 -> Windows 2000 stap, meer een Windows 95 -> Windows 98 stapje.

– Wat, ze leveren tegenwoordig niet eens meer Outlook mee… Nou was dat toendertijd een van de hoofdredenen voor mij om voor een PocketPC te gaan ipv voor een Palm. Nou weet ik ook wel: toendertijd was een PDA een stuk duurder, maar het is toch wel opvallend. (voor mij niet een issue, ik heb toch nog steeds Outlook XP via m’n oude PDA.)

– De meegeleverde screen-protector is gewoon zeer slecht… Binnenkort maar eens een Brando kopen…

– Waarom nemen ze de moeite om er een camera in te stoppen, die mm^3’s kunnen ze beter gebruiken voor iets wat wel nuttig is.

– Op zich wel slim van HTC om je geluid via een proprietary stekkertje te doen, maar ik had liever gewoon een 3.5 mm jack gehad…

Verder nog weinig echt mee gedaan, dus ook nog niet echte gebruikerservaring.