Het grootste gedeelte van dinsdag besteedt aan het uitzoeken van een nieuwe PC. Mijn huidige PC komt uit september 2001, en is dus al bijna 6 jaar oud (!), eigenlijk ongelofelijk. Maar om eerlijk te zijn, een Athlon 1400 MHz en 1.5 GB geheugen met genoeg harddisks is eigenlijk nog verrassend werkbaar in de praktijk (ok, vooral omdat ik er tegenwoordig niet echt meer op werk… dat scheelt wel natuurlijk).

Maar goed, ik heb een hele tijd lopen dubben over wat ik nou precies wou… Eigenlijk zijn er inmiddels zoveel mogelijkheden langsgekomen dat ik het zelf niet meer weet. Met RAID-5 systemen met 8 harddisks, tripple-monitor setups (2x 20″ in pivot + 1x 30″), 1 GBit netwerkverbindingen, DAS, NAS, SAN. Bedrijven zouden er jaloers op worden…. Maar ja, je gaat je op een gegeven moment afvragen: waarom? Tsja… lastige vraag :) En dan kom je tot de onvermijdelijke conclusie: alleen omdat het kan eigenlijk… Ten eerste zijn de prijzen zeer gedaald de laatste jaren, ten tweede heb ik 1 generatie PC gewoon compleet overgeslagen (en kan ik nu dus 2 PC’s kopen :)), en ten derde is mijn budget in absolute zin ook gestegen. Maar ja, ‘omdat het kan’ is niet echt een realistische reden, dus toen won de realiteit toch weer een beetje… Op een gegeven moment was ik zelfs weer helemaal naar de andere kant doorgeslagen: waarom niet gewoon bij Dell/HP een machine van 400 euro kopen met een 20″ monitor erbij, dan ben je voor 700 euro klaar, en heb je een machine die 5x zo snel is wat je nu hebt staan, en kan je eigenlijk alles doen wat je wilt doen… Ja, eigenlijk niet eens zo’n slecht idee… (M’n moeder heeft dat laatst gedaan, zo’n kleine HP kast ziet er best ok uit, en voor weinig geld heb je eigenlijk alles wat je nodig hebt). Maar ja, dan heb ik geen DVI, en is 1 GB geheugen niet een beetje weinig? Ik ken mezelf, ik ga me dan toch weer aan die kleine dingetjes ergeren. Arghh… Nou ja, terug naar de tekentafel maar weer… en nu eens zoals het hoort… waar gebruik ik tegenwoordig een PC voor?

Misschien was dat wel een hele goede vraag, want in het verleden was m’n PC gewoon mijn werkmachine waar ik 10+ uur per dag achter werkte toen ik nog studeerde. Maar tegenwoordig is dat lang niet meer zo… tegenwoordig werk ik achter een laptop van de zaak, dus mijn PC gebruik is significant veranderd, en dus zouden mijn wensen ook veranderd moeten zijn. Nou, waar gebruik ik m’n PC nou eigenlijk voor:

– Internetten

– RSS feeds lezen

– Films kijken

Dus:

– Geen spellen meer: die speel ik op een console (als ik ze speel)

– Geen serieus werk meer: die paar keer per jaar dat ik een IDE opstart op m’n eigen PC mag geen naam hebben

Maar wel de volgende toekomstige wensen:

– Data centraal opslaan

– Email server, zodat ik vanaf het internet m’n email kan lezen/doorzoeken

– Televisie kunnen opnemen (nee, die DVD recorder is niet echt mijn beste aankoop ooit geweest… ik denk dat als ik het nareken dat ik op zo’n 50 euro per opgenomen uur uit kom).

Eigenlijk zou het dus wel handig zijn wanneer ik een PC zou hebben in de woonkamer, bij m’n TV. Sterker nog, ik verwacht dat hij daar meer gebruikt zou worden dan in m’n slaapkamer. De warmte van de Xbox 360 zorgde er wel voor dat de (lange tijd zeer serieuze) optie ‘PC in m’n A/V kast’ doorgestreept kon worden en vervangen kon worden door PC op m’n A/V kast’. Zoiets heeft natuurlijk wat consequenties voor het uiterlijk van de kast (een midi-tower kan dan echt niet meer), dus dan kom je toch snel uit bij Shuttle-achtige dingen.

Niet lang daarna kwam de volgende doorbraak: zou die ene PC in de woonkamer eigenlijk niet voldoende zijn? Waarom zou ik en een PC voor in de woonkamer, en een PC voor in de slaapkamer kopen? Heb ik niet genoeg aan m’n laptop in de slaapkamer, met een externe monitor, muis en toetsenbord? Eigenlijk wel he?

Die laptop had ik al, dus nou alleen nog de PC voor in de woonkamer… Even gewacht tot de prijsdalingen van Intel twee weken geleden, en nu dus het volgende besteld… (dit is echt mijn grootste twijfelperiode ooit geweest, ik weet nog dat ik al 2 jaar geleden over en nieuwe PC zat na te denken)

Shuttle SD39P2: nieuw model, met alles erop en eraan. De Shuttle SG33G5M was ook een grote kanshebber, maar na nog eens goed nadenken: dat schermpje is wel leuk, maar ja, heb je er echt wat aan? Nee, eigenlijk niet, dus dan voor hetzelfde geld liever meer mogelijkeden….

Intel Core 2 Quad Q6600 2.40 GHz: Euh, ja, voor slechts 250 euro is dat natuurlijk een koopje dat je niet kan laten liggen….

8 GB Kingston PC5300 geheugen: Euh ja, kuch… nou ja, mag ik? :) Geen commentaar :)

2x 500 GB Samsumg harddisk: Hehe, eindelijk een verstandige keuze, prijs/kwaliteit gezien. Komen in RAID-1 te staan, en 500 GB is voorlopig genoeg. Indien later meer nodig is, kan ik via eSata / USB / Firewire / UTP altijd voor externe oplossingen gaan

Apacer Cardreader 16-in-1: Heel wat nuttiger dan een diskdrive toch? En tegenwoordig ook al bijna goedkoper…

Hauppauge WinTV PVR 500MCE: Dual tuner TV kaart. TV kijken (incl. timeshiften) en iets anders opnemen tegelijk. Erg nuttig natuurlijk… Ahem…. ik denk dat ik nu even moet gaan toegeven dat ik m’n zenders nog steeds niet geordend heb sinds m’n kabelmaatschappij drie maanden geleden alles door elkaar heeft gegooid; SBS6 staat nu dus al maanden op 34, RTL7 op 25, Veronica op 40 ofzo, maar goed, stel je voor dat ik TV zou willen kijken en iets wil opnemen en wil timeshiften dan kan dat nu in ieder geval.

XFX VGA Geforce 8600GT 256 MB: Ik had toch ergens gezegd dat ik geen spellen meer speel? Nou, dat is ook precies de reden waarom er geen 8800GTX in komt :) Ok, ok, ik geef toe, inmiddels heb ik ook al Supreme Commander besteld…

Microsoft Windows Vista 64 Bit Ultimate, UK: Eigenlijk een logische keus…

Samsung TFT 206BW: Monitor voor m’n notebook. Een stuk goedkoper dan een 1920×1200 scherm. Ik denk niet dat ie het net zo lang gaat uithouden als m’n iiyama Vision Master Pro 450, maar voor de komende tijd is hij ok.

Sandisk Cruzer Micro U3 2048 MB: Woei, m’n eerste USB memory stick ooit.

Nou, aan de ene kant heb ik me toch wel behoorlijk ingehouden, maar aan de andere kant: een quad core machine met 8 GB geheugen in een 21x22x32 cm kastje is natuurlijk absurd… je hebt in zo’n kastje genoeg processing power staan om een complete bank mee draaiende te houden… en dat als veredelde MP3 speler en opneem apparaat voor naast de TV….