De laatste volledige dag. Ik heb nog een aantal gedeeltes niet gezien, dus vandaag is een mooie dag om die plaatsen te bezoeken. Ik besluit eerst naar Kungsholmen te gaan, het eiland aan de westkant. Ik stap ergens midden op het eiland uit en wandel weer naar het centrum toe. Weinig spannends te zien. Een saai park, een saai politie-hoofdkantoor, en saai raadhuis. Mijn uiteindelijke doel is het ‘stadshus’, de plek waar de Nobelprijzen worden uitgereikt. Architectureel niet echt heel erg interessant, maar er zijn in ieder geval weer mensen :)

Ik ga met de metro naar het universiteits-terein. Beetje vaste prik aan het worden, maar het is altijd wel interessant hoe een universiteits-campus er nou in een andere stad uitziet. Het is best wel een lang stuk met de metro, en achteraf gezien ligt het ook eigenlijk buiten de stad zelf. De campus is uitgestrekt, en heel erg groen. Maar vooral: heel erg uitgestorven. Het is best wel spooky dat je een groene vlakte hebt, met af en toe eens een gebouw waarin alle lampen branden, maar waarin zich maar 1 of 2 mensen bevinden. Uiteindelijk vind ik ergens een bordje met wat openingstijden op een gebouw: van 29 juni tot 6 augustus is alles gesloten. Wel vreemd. Op de UT had je in de zomermaanden geen college’s, maar werknemers, PhD studenten en afstudeerders kwamen er gewoon, het was dus wel rustiger in de zomermaanden, maar het was er zeker niet leeg.

Een halte terug richting het centrum was Tekniska Högskolan, klinkt een beetje als de technische hogeschool. Zou die wel open zijn? Ik stap uit, maar ik loop eigenlijk een beetje de verkeerde kant op.. :) Dus een kwartier later ben ik bijna bij m’n hotel in plaats van bij de technische hogeschool. Nou ja, ik zal het nooit weten dus. Geen zin om helemaal terug te lopen, dus eventjes kort een pauze gehouden op m’n kamer.

Daarna naar het zuidelijke eiland gegaan: Södermalm. Ik kan hier kort over zijn: als toerist heb je hier niets te zoeken. Wanneer ik in een park op een bankje zit hoor ik achter me wat muziek en een omroeper zie via een luidspreker meldt dat de halve finale gaat beginnen. Er vanuit gaande dat het de lokale Idols-halve-finale is ofzo ga ik even kijken (stel je voor dat je op die manier de nieuwe Abba meemaakt, dat wil je toch niet missen…). Dat blijkt een beetje tegen te vallen: het is de halve finale van een jeu-de-boule wedstrijd.

‘s Avonds maak ik nog wel even een rondje centrum, maar eigenlijk ben ik te moe om het helemaal bewust mee te maken.