Ik heb nog ongeveer 900 kronen (90 euro), en die moeten natuurlijk wel op. Dus ik sta vroeg op, en ben al voor 10 uur het hotel uit. Eerst naar het station, om een treinkaartje naar het vliegveld te kopen. Dat zijn de eerste 240 kronen… Het idee is om wat kleren te kopen, en anders wat boeken. Maar aangezien ik voor 12:00 moet uitchecken heb ik niet al te veel tijd. Dus wanneer ik om 10:15 om treinkaartje heb, heb ik nog iets meer dan een uur. Wat wel een beetje jammer is is dat ik aan de verkeerde kant van het station uitstap en me dat natuurlijk pas besef wanneer ik al een spoorbrug overben, en langs het spoor loop. Ik moet dus eigenlijk aan de andere kant van het spoor zijn (daar is de winkelstraat…). Al met al verlies ik 20 minuten door om te lopen. Maar eenmaal op Drottninggatan aangekomen, heb ik eigenlijk tijd genoeg. Snel een winkel in, een t-shirt en een overhemd pakken, beetje hoofdrekenen, 600 kronen. Ja, die heb ik nog. Dus klaar. Al met al kom ik mooi op tijd het hotel weer binnen. Al m’n spul in m’n koffer geschoven, m’n rugzak weer volledig ingepakt. En om ongeveer 12:00 sta ik netjes beneden om uit te checken. Voor het laatst met de metro naar het centraal station, en de trein in. Op het vliegveld staat maar een korte rij, dus dat is geen probleem (wat me wel altijd opvalt is dat hoe korter de rij, hoe langzamer het gaat, de rij op Schiphol is 4x zo lang, maar gaat ook 4x zo snel. Mijn hypothese is dat het wachten voor het inchecken op een vliegveld een constante tijd kost, zou hier onderzoek naar gedaan zijn?). Wanneer ik bij m’n gate aankom heb ik nog 45 minuten voordat we gaan boarden.

We vliegen terug in een 737-700 van maximaal een paar maanden oud. Eerste keer dat ik vlieg met een vliegtuig met schermen boven de stoelen waarop in-flight-informatie te zien is. Geen idee wat je er aan hebt om te zien dat je inderaad op 12.192 meter vliegt (dat blijft ie trouwens echt heel netjes doen, de afwijking is meestal maar een paar meter), maar cool is het wel (en je hebt tenminste wat te doen…).

Op schiphol aangekomen krijg ik meteen weer de bevestiging waarom het OV in Nederland zuigt. De trein naar Utrecht heeft 10 minuten vertraging, en het is nu 2 minuten na de oorspronkelijke vertrektijd. Wanneer ik wil gaan instappen gooit de conducteur 2 meter voordat ik de deur bereikt heb de deuren dicht. Wacht nog even 30 seconden en rijdt dan weg. Ach, laat ik er verder maar geen woorden aan vuil maken…

‘s Avonds kijk ik om de vakantie echt af te sluiten nog even Fucking Amal, het blijft een geniale film…

Terugblikkend een paar random gedachten:

– Dat die metro-lijnen ‘door-elkaar’ lopen is juist geniaal. Je zult in de praktijk nooit overstappen van de groene lijn de ene kant op naar de groene lijn de andere kant op. Met het overstappen moet je dus in de normale situatie altijd naar het andere perron toe. In de Stockholm-situatie heb je bij het overstappen 50% kans dat je alleen maar over hoeft te steken. Verder rijden bij die haltes waarbij je kan overstappen de trams per perron dezelfde kant op. Dus wanneer je naar het centraal station wil ga je naar het perron richting het centraal station, en kan je de eerste tram nemen die aankomt. Achteraf gezien hebben ze er waarschijnlijk wel over nagedacht :)

– Vloerverwarming in de badkamer is cool. Dat wil ik later ook als ik groot ben. Lamp in de spiegel in de badkamer ziet er wel cool uit, maar is super onhandig (wanneer je in de spiegel kijkt zit je de hele tijd recht in 50 watt verlichting te staren…). Dus dat wil ik later niet…

– Ik ben echt blij met m’n hotel-keuze. Het Sheraton en Hilton zaten ook in-budget (de prijzen van hotels in Stockholm vallen erg mee!), maar ik ben blij dat ik daar niet voor gekozen heb. Die liggen aan grote doorgaande 4-baans wegen, wat mij betreft niet echt een ideale ligging. Het Scandic Anglais hotel daarentegen ligt op een ideale locatie: de straat zelf is redelijk rustig. Op 1 minuut van de metro af, op loopafstand van zo ongeveer alles, in het up-town gedeelte van Stockholm. Absoluut een van de beste hotels waar ik in de afgelopen 5 jaar geslapen heb.