Vandaag wordt mijn Uppsala dag. Uppsala is een universiteits-stadje 60 kilometer ten noorden van Stockholm. Aan de unversiteit aldaar is Uppaal ontwikkeld, een programma dat we aan de UT gebruikt hebben voor het vak Systeemvalidatie. En aangezien dat een van de weinige 10’en aan de UT was heeft Uppaal en Uppsala altijd een bepaalde aantrekkingskracht gehad. Dus ideale mogelijkheid om er eens langs te gaan. Het kan natuurlijk alleen maar gaan tegenvallen, maar ja, dat moet dan maar :)

Ik sta om tien voor half twaalf op het centraal station. Op het grote aankomst en vertrekbord staat een trein van 11:30 naar Uppsala en verder om 12:11 en 13:11. Maar bij die vertrektijden staat er naast Uppsala ook nog iets anders. M’n wat betekent dat, en moet ik daar rekening mee houden? Nou ja, eerst maar eens een kaartje kopen. Bij de 15 loketten staat echt een superrij, wanneer ik 10 minuten later een kaartje voor de rij heb weten te bemachtigen zie ik dat er nog ongeveer 45 wachtenden voor mij zijn. Om 10 voor 12 ben ik aan de beurt, en koop ik een kaartje. Inmiddels heb ik zelf uitgevogeld dat die termen naast Upssala andere plaatsnamen zijn, en dat de trein van half blijkbaar een andere route neemt, dus voor mij niet zo interessant. Wat wel interessant is: twee enkeltjes zijn goedkoper dan een retourtje. Lekker vreemd prijsbeleid… Ik betaal 174 kronen voor het kaartje en daarmee mag ik binnen een uur na aanschaf naar Upssala toe, en mag ik binnen 24h weer terug naar Stockholm.

Ik heb nog mooi 15 minuten om de trein op te zoeken en een plaats te zoeken, dat kan slechter uitkomen. Spor 3 is zo gevonden, en op elk waggon staat dat hij bedoeld is voor Stockholm – Upssala, nou, dat zal dan wel. De trein hier is ruim, schoon en rustig. Uitklaptafeltje, plastic zakjes (kotszakjes?). Ook zijn er verschillende tafeltjes aanwezig (60cm breed ofzo). Geen stroom. Maar ja, m’n laptop doet 6.5 uur met z’n accu, dus dat heb ik ook niet nodig. De treinreis gebruik ik om te typen, de hele tijd naar buiten kijken is ook zo saai.

Wat wel grappig is: in dit high-tech land kliederen conducteurs gewoon met een pen op je kaartje om het ‘af te stempelen’. Je zou verwachten dat ze met een cool aparaat in ieder geval de tijd en de GPS coordinaten ofzo in het kaartje stempelen, maar nee, dat valt even tegen :)

In Uppsala aangekomen blijkt mijn originele verwachting (klein gezellig universiteitsstadje) niet helemaal op te gaan (achteraf gezien snap ik ook niet waarom ik een klein stadje verwachte, ik had in m’n hoofd zitten dat er 30.000 mensen woonden, maar in het echt zijn het er bijna 200.000 – ‘t is de 4e stad van Zweden). Ik volg de massa naar buiten en kom in een grote bouwval terecht. Blijkbaar zijn ze de komende 4 jaar nog bezig met onderhoud van het stationsplein. Ik loop iets verder en kom in een winkelcentrum terecht. Wel leuk natuurlijk, maar niet echt iets waar ik voor gekomen was. In het winkelcentrum vind ik een boekenzaak, en hier hebben ze wel Informatica-boeken. Selectie is vrij klein (kleiner dan bij Broese), maar wel anders. Een boek over model checking zul je bij Broese niet snel vinden. Even een klein prijsvergelijkend onderzoek gedaan: Informatica-boeken zijn hier duur. 50-70 euro is geen uitzondering, dus in tegenstelling tot in Dublin wordt het hier dus niet echt boeken inslaan :) Ik loop weer verder en kom in een winkelstraat terecht. Lekker breed, winkels zijn 2 verdiepingen hoog, verder niet zo heel erg spannend.

Ik besluit eens een Max in te duiken, dat is de Zweedse tegenhanger van de Mac. Bij elk menu staat aangegeven wat de CO2-kosten zijn, over MVO gesproken :) Wist je dat een hamburger-menu zorgt voor 2 kg CO2? Nee, ik ook niet. Ik doe uiteraard heel mileu-bewust en bestel een vis-burger (slechts 500 gram CO2 uitstoot) (ok, dat was het enige zonder kaas…). Alles is BTO, dus het duurt 7 minuten voordat hij klaar is. Maar ik snap nu wel waarom de Mac’s hier leeg zijn, en de Max’s vol: de prijs is iets hoger (7 euro voor een menu…), maar de kwaliteit ligt ook een stuk hoger.

Ik bezoek verder nog een kerk en het kasteel. Van de universiteit is weinig te merken. Ik loop weer langzaam terug naar het station, en mooi 10 minuten voordat de trein vertrekt kom ik aan.

In het hotel aangekomen eventjes een beetje uitgerust, en toen de regen weer opgehouden was de stad maar weer ingelopen. Ik liep dit keer eens een andere kant uit (de kant die ik gisteren wou uitlopen naar de bioscoop). Binnen 500 meter van het hotel was ik al twee bioscopen tegengekomen. Met bij de tweede de premiere (?) van de nieuwe Harry potter. Inclusief rode loper, en allemaal wazige lui die zich als tovenaar enzo verkleed hadden. Verder kwam ik ook nog twee optochten/demonstraties voor/tegen/iets-te-maken-hebbende-met Iran.