Gisteren na een langzame start eerst weer eens een museum bezocht: in een of andere kunst-hal (Lijevalchs Konsthall) was een tentoonstelling over 50 jaar Ikea. Op de kaart gekeken waar dat was, blijkt dat zo ongeveer naast het Vasa museum te zijn. Nou ja, ik ken de route in ieder geval.. Op die plek staan trouwens een stuk of 10 musea op een kluitje.

Op de weg er naar toe nog even gerealiseerd dat ik zowel m’n zonnebril als m’n paraplu in het hotel vergeten was, niet echt handig. Onderweg kwam ik nog langs Sture-Gallarian, het winkelcentrum van het district waar ik zit. Qua grootte is het Winkelcentrum Kanaleneiland groter, dus dat schoot niet zo op.. Wel een boekhandel gevonden, toch altijd interessant om daar even in te kijken. Om een of andere reden heb ik geen enkel Informatica-boek gevonden, dus de schade bleef beperkt tot 2 boeken…

Bij de kunsthal aangekomen krijg ik een Ikea button (je weet wel, zo’n ding uit Office Space) zodat ze kunnen zien dat je betaald hebt, eigenlijk best wel een grappig idee. Ik volg de pijl en sta in de eerste ruimte. Alles in het Zweeds. Oeps. Na een minuut ofzo kom ik erachter dat ze ook een Engelse vertaling van de tekst op A4’s die ze naast de deur hebben liggen hebben. Dat scheelt. Zweedse woordjes lezen op het moment dat je enigszins kan afleiden wat het moet zijn is 1 ding, maar complete verhalen over de geschienenis van Ikea is toch wel even iets anders.

Aan de ene kant wel interessant om het een en ander te weten te komen van de geschiedenis van Ikea, maar aan de andere kant: dat had ik ook uit een boekje kunnen halen. Of misschien is er ook wel een Wikipedia pagina van (ik typ dit in de trein naar Uppsala – zonder internetverbinding, dus ik kan het niet checken). In de verschillende ruimtes staan verschillende Ikea meubelen uit verschillende tijden. Wel grappig wanneer je je eigen dekbedovertrek die ik aan het begin van m’n studie heb gekocht in een museum ziet hangen :)

Na het museum was het shop-tijd: het is hier toch best wel koud, en ik heb maar 1 trui bij me, dus eigenlijk had ik wel een extra trui nodig. Waar beter, dan in de H&M in Stockholm, toch? Nou ja, dat bleek wel een beetje tegen te vallen. Ik ben in ieder geval geen trui tegengekomen. Maar ik vraag me ook wel een beetje af of ik wel in ‘de’ H&M ben geweest; d’r zijn er hier best veel. Maar ja, ik had toch een trui nodig… Dan maar weer het winkelcentrum ‘Gallarian’ in, ‘het’ winkelcentrum van Stockholm. Wat er nou zo bijzonder aan is weet ik niet. Het is echt lang niet zo indrukwekkend als Palladium in Praag. Daar uiteindelijk bij Esprit wel een mooie trui gevonden (nog in de reclame ook :) – wat wil je in de zomer…), maar goed, die had ik dus net zo goed in Utrecht kunnen kopen… Die reclame bordjes waren wel grappig. Je hebt overal ‘rea 30%’ enzo bordjes, dus 30% korting. In de NK hingen overal ‘realisation’ bordjes. Om een of andere reden had ik niet echt door dat rea blijkbaar een afkorting was van realisation, maar dacht ik dat ze aan het verbouwen waren :) De NK is wel een vrij chique warenhuis zeg.

Het weer is wel een beetje wazig. Dinsdag was het best koud, de hele dag een trui en een jas aangehad. Maar woensdag was het weer superwarm, de hele dag in een t-shirt rondgelopen.

Nog een beetje in de stad rondgehangen, en daarna teruggegaan naar het hotel. ‘s avonds eerst wat gegeten in een best leuk restaurant. Daarna naar Hotorget geweest, daar zou een van de grootste bioscopen van Stockholm te zitten. Nou ben ik qua bioscopen niet echt veel gewend (de Hanzehof in Zutphen en de Rembrandt in Utrecht schijnen nou niet echt hele grote bioscopen te zijn…), maar ik vond 14 zalen toch best wel groot.. Wat ook wel erg handig was: boven de kassa’s hingen allemaal LCD schermen met daarop de films die draaide met per film de lengte, de prijs, de starttijd en werd realtime bijgehouden hoeveel kaartjes er nog waren. Misschien heel gewoon, maar ik vond het wel nifty. Nou ja, ik kon kiezen uit een stuk of 10 films waarvan een paar Zweedse, Ice Age 3 in het Zweeds. Qua films die ik qua naam kende STar Trek, Terminator Salvation en Transformers. Nou ja, dan maar Terminator Salvation. Het was ongeveer 8 uur; de film zou om 21:20 beginnen. Ik ben niet helemaal wakker, want ik zie daar niet zo’n groot probleem in. Niet realiserend dat die film dus pas om half twaalf afgelopen zou zijn bestel ik m’n kaartje. Nog even een uur gedood door een beetje rond te wandelen, en om 21:04 stap ik de bioscoop weer binnen. Of althans, dat dacht ik. Op zo’n klok buiten stond dat het 21:04 was. Toen ik wel heel lang in een vrij lege zaal zat pakte ik er even een foto bij van dat gebouw waar die klok ook opstond: die klok liep dus een kwartier voor… Nou ja, uiteindelijk begon de film.

En toen stond ik dus om 23:30 in het centrum van Stockholm – in de regen. Nou ja, dan ben je wel blij dat je een metro-kaartje hebt :) Inmiddels weet ik de weg in het centrum wel redelijk te vinden, dus ik hoefde niet in de stromende regel veel uitzoekwerk te verrichten. Ook om 23:30 rijdt er nog elke 3 minuut en 20 seconden een metro naar het hotel, dus dat is wel fijn.