Dit boek bestaat eigenlijk uit twee delen. Het eerste deel beschrijft in 130 pagina’s de beginjaren van Nike, en het tweede deel bestaat uit 70 pagina’s portretten van een aantal prominente personen in de Nederlandse hardloopgeschiedenis.

Ik heb een beetje een gemengd gevoel bij het boek. Aan de ene kant: het leest goed weg (in 1x uitgelezen), en bevat soms wel interessante stukken. Maar aan de andere kant: die 130 pagina’s over Nike zijn eigenlijk te kort, wanneer ik een boek koop dat Nike heet, dan verwacht ik een boek over Nike, niet over de eerste 12 jaar van Nike. Wat is er met Nike gebeurd tussen 1990 en 2008? Geen idee. Daar had een stuk meer ingezeten. En die laatste 70 pagina’s zijn eigenlijk niet aan mij besteedt. Ik als niet-professioneel hardloper ken geen van de personen, en dan zijn al die portretten eigenlijk ook niet echt heel interessant.

Hmm… nee… eigenlijk, hoe langer ik erover nadenk, hoe minder goed ik het boek vind worden. Of misschien: hoe minder goed ik de titel vind. Als het boek ‘De beginjaren van Nike’ had geheten, en die laatste 70 pagina’s gewoon weggelaten waren, dan was het boek een stuk meer gefocust en dus beter geweest. Nu is het een beetje van alles wat.