Note: For English-only readers: Google can translate this page into something English-like (it just doesn’t grasp my jokes, so when you don’t understand a part: that was a Dutch joke… :))

Atlassian, het bedrijf achter Jira, Confluence, Fisheye en nog veel meer software waarvan de meesten op aarde waarschijnlijk nooit van gehoord hadden, heeft een tijdje geleden een kantoor geopend in Amsterdam (ze hadden al kantoren in Sydney en San Francisco). Om dit te ‘vieren’ hebben ze vorige week een Open Dag georganiseerd.

Het bedrijf waar ik werk heeft een tijdje geleden een van hun producten geevalueerd, en om die reden zag ik anderhalve maand geleden de aankondiging op hun site. Tijdens een borrel met wat collega’s erover gehad dat het eigenlijk wel leuk zou zijn om daar naar toe te gaan, en wat in eerste instantie begon als een soort van Party Crash Event (jeuh, gratis bier!) werd na een tijdje serieuzer (normaal gesproken raken dit soort events toch een beetje in de vergetenheid na de borrel waar dit soort ideeen gespuid worden). Dus uiteindelijk met 4 personen een vrije dag opgenomen en naar Amsterdam afgereisd (uiteindelijk maar met 3 personen).

Het aantal keren dat ik *in* Amsterdam ben geweest (dan tel ik de ABN AMRO kantoren aan de Zuidas en het London-gebouw bij de Amstel even niet mee) is op een hand te tellen, dus erg bekend was ik niet. Maar Herengracht klonk wel een beetje als centrum, dus de keuze auto / trein was snel gemaakt. We hadden om 12:55 de trein gepland, en we troffen elkaar ook nog op het perron voordat de trein vertrok. Het was buiten de spits, dus de conducteurs waren aanwezig. Ik pak het kaartje uit m’n portemonnee en geef het aan de conducteur. Die kijkt er even naar, en geeft het terug, en loopt verder. M’n collega’s begonnen al: goh, hij hoeft niet gestempeld te worden? Ik kijk nog eens en zie dat ik een (gestempeld) kaartje Utrecht – Amersfoort van 3 weken oud gegeven heb. Tsja… dat kan natuurlijk ook…

Om ongeveer kwart voor twee komen we aan, en worden we verwelkomd en doorgestuurd naar de achterkant van het gebouw. Atlassian is gehuisvest in een Spaces, een ontzettend hip ingericht kantoorpand dat je normaal gesproken voornamelijk ziet op TV en bij Google (of op Flickr) :)

Na onze naam opgegeven te hebben krijgen we een badge en een Atlassian T-Shirt (cool!). Nog even tijd voor thee, en iets na twee-en begint de eerste presentatie. Een algemeen stukje over Atlassian, en de dingen die we van hen in de nabije toekomst mogen verwachten. Het verdere programma bestaat uit andere presentaties die over verschillende onderwerpen gaan.

Ik heb bij een project bij een klant in het verleden heel kort gebruik gemaakt van Confluence. Maar dat was eigenlijk alleen maar read-only, en bovendien werd er na de initiele vulling geen nieuwe content toegevoegd (of eigenlijk nog erger: er is tijdens het hele project geen pagina geedit…). Niet helemaal wat je van een wiki verwacht dus, en ik was dus ook wel zeker benieuwd van de voordelen van Confluence boven een willekeurige open-source wiki. Het hele plugin-gebeuren (en dan in het bijzonder de sql- en chart-plugins) maakten veel duidelijk: het is een stuk meer dan slechts een iedereen-kan-de-pagina-editten-wiki.

Aan de ene kant wel jammer dat geen van de presentaties gingen over Fisheye of Crucible, maar aan de andere kant: volgens mij valt er over Fisheye weinig meer te vertellen dat het een geweldige tool is voor het maken van release-notes, het uitzoeken van wat er twee jaar geleden ook al weer is ingecheckt, etc.

Na de presentaties waren er Birds of a Feather sessies, waarbij in kleine groepjes open discussies werden gehouden over allerlei onderwerpen. Erg interessant. Zo interessant zelfs dat we na 6-en pas aansloten bij de borrel. Tijdens de borrel ook nog een paar interessante gesprekken gevoerd.

Twee flesjes bier op een dag met 2 koekjes-voor-ontbijt, twee koppen thee, en een koekje hakten er behoorlijk in, maar gelukkig wisten m’n collega’s de weg naar het station terug te vinden :)

Al met al een erg leuke en geslaagde dag!