Ik had dus nog een muis nodig. Nou is het uitzoeken van een muis bij mij nog een groter drama dan het uitzoeken van een toetsenbord. Drie jaar geleden heb ik m’n vorige muis gekocht, maar die muis is nooit echt een success geworden: ik kon er niet echt goed aan wennen, en de kwaliteit was niet echt wat ik verwacht had (na een half jaar / jaar werkte de linker-muisknop niet meer…). Dus eigenlijk kwam het er weer op neer dat ik al jaren terug was bij m’n oude goedkope optische Logitech OEM muis.

Maar ja, in drie jaar is natuurlijk wel wat veranderd in muis-land. Drie jaar geleden had Logitech eigenlijk drie muizen, die opliepen in marktsegment. Lekker makkelijk. Tegenwoordig lijkt het er wel op dat Logitech verschillende muizen in hetzelfde high-end segment heeft staan. Wat is nou de ‘beste’ muis? Een MX 1000? G9? MX Revolution? Het is er niet overzichtelijker op geworden, maar in ieder geval wel goed dat Logitech in ieder geval weer high-end muizen met draad heeft (nou moeten ze nog even doorkrijgen dat de gemiddelde persoon niet echt zit te springen om de vormgeving van iets als een G9… net als die G15 toetsenborden… komop zeg!). Nog een verbetering: in plaats van twee penlites een lichte accu. Geweldig: nu wordt draadloos toch weer een optie…

Uiteindelijk gekozen voor de MX Revolution. Hopen dat ik kan wennen aan het scrollwieltje, maar dat zal toch wel?

Thuis aangekomen word ik meteen blij: eindelijk de ultieme muis gevonden! Ligt fijn in de hand (altijd lastig te bepalen in de winkel), aan/uit knop is handig voor wanneer je een muis meeneemt (de hoeveelheid keren dat de batterijen leegraakten op het moment dat ik m’n draadloze muis van de zaak in de laptoptas had laten liggen ‘s avonds is echt niet leuk meer), het geniale scrollwieltje en eigenlijk in z’n algemeenheid: het kwaliteitsgehalte.

Over het scrollwieltje: het scrollwiel is erg zwaar en is eigenlijk een soort vlieggewicht. Er zijn twee modi. In de eerste modus draait het wieltje ‘los’ rond, en wanneer je het wieltje een zetje geeft, blijft het wieltje ronddraaien. Wanneer je op het wieltje drukt (dit zit in de hardware ingebakken, dit werkt ook wanneer je je PC uit hebt staan, of geen software geinstalleerd hebt) activeer je de tweede modus: gewoon scrollen zoals je gewend bent, met klikjes. Ik zie net dat Logitech een complete PDF over de techniek hierachter online heeft staan, maar aangezien ik nog geen Acrobat Reader heb geinstalleerd kan ik hem zelf nu niet lezen…

Over de software gesproken: je kan deze modi ook software matig selecteren, en uiteraard kan je indien gewenst per applicatie het gedrag van je muis compleet instellen. Ook wel geniaal (hoewel het niet zozeer met de muis te maken heeft…) de muis heeft een knopje achter de scrollwiel, en de default waarde is dat als je daarop klikt dat je dan de geselecteerde tekst opzoekt in Google (of een andere zoekmachine). Eigenlijk de ‘Search Google for …’ functionaliteit van Firefox (die ik erg vaak gebruik), maar dan in alle applicaties.

Ik denk dat ik erg veel plezier ga hebben van deze muis de komende jaren!