Vanmiddag heb ik een nieuwe muis gekocht. Dit na ongeveer een jaar ‘vooronderzoek’. Toen kreeg m’n oude trouwe Logitech Cordless MouseMan Wheel weer eens wat kuren, en begon ik me te erg te irriteren aan het hoge gewicht, en de batterijen die maar 2 weken meegingen. Ik heb toen eerst een goedkope optische Logitech OEM gekocht, zodat ik eerst kon zien of een optische muis wat was. Nou, na twee dagen was ik m’n draadloze muis compleet vergeten.

Maar goed: ik was dus op zoek naar een goede vervanger van die draadloze muis. Eisen waren: niet draadloos, optisch, asymetrisch en goede sensor (het grote nadeel van die OEM logitech: de sensor vind nogal vaak dat de muis beweegt terwijl hij gewoon op m’n bureau ligt). Maar dat viel toch niet echt mee. De keuze is wel erg beperkt, het lijkt wel alsof alle high-end muizen draadloos zijn tegenwoordig. Logitech (de eerste keuze, na 6 jaar Logitech gebruiker te zijn geweest) had en heeft eigenlijk niets in het assortiment wat mij bevalt: MX310 is symetrisch en voelt vrij gammel aan, MX510 is alleen in het blauw verkrijgbaar (echt no way dat er een blause muis bij mij op tafel komt), MX700 en MX900 zijn draadloos.

Over het draadloze, je zou zeggen dat dat niet zo’n probleem is en waarschijnlijk zelfs dat dat hardstikke mooi is. Tsja, voordelen heeft het inderdaad wel, maar de nadelen zijn voor mij toch wel groter: elke keer die batterijen opladen (ja, ik weet dat de MX700/900 een oplader in de receiver heeft), storingsgevoeligheid, en vooral het gewicht.

Bij m’n laptop gebruik ik een Microsoft Wireless Optical Mouse 2.0, en die bevalt me toch best wel goed (afgezien van het draadloze gedeelte dan). En eigenlijk is hij best licht, in ieder geval een stuk lichter dan m’n oude draadloze Logitech. Dus ik begon weer te twijfelen: misschien toch wel een draadloze muis? En belangrijker: m’n aandacht werd getrokken naar de muizen van Microsoft. Maar vandaag dus toch maar de knoop doorgehakt en een muis gekocht.

Nou ja, dit is hem dan: een Microsoft IntelliMouse Explorer 4.0.

Microsoft IntelliMouse Explorer 4.0

Niet draadloos, asymetrich, betere sensor dan m’n oude Logitech, lekker licht. Nadelen heb ik ook al gevonden: het wieltje scrolt niet echt lekker (wel vreemd, want het wieltje ziet er hetzelfde uit als op de Wireless Optical Mouse, dus misschien gaat dat nog wel over) en het is uiteraard weer wennen aan de vorm (maar na een paar uur merk ik hier al een stuk minder van, het gaat dus de goed kant op).

Wat ook wel grappig is is dat ik nu pas zie dat die ‘muis van de zaak’ symetrisch is, en hij voelt toch wel goed in m’n hand (beter dan m’n nieuwe eigen muis).

Microsoft Wireless Optical Mouse 2.0