Dinsdag kwamen de lenzen binnen, en toen een afspraak gemaakt voor zaterdag. Dus vorige week zaterdag was het zo ver: de eerste keer lenzen indoen!

Ik dacht van tevoren: de eerste paar keer wordt het voorgedaan, en daarna mag je het zelf een keer proberen, maar nee hoor, je wordt meteen in het diepe gegooid… Achteraf gezien natuurlijk nogal logisch: wanneer iemand anders met z’n vingers in je ogen gaan frotten wordt het waarschijnlijk een grote bloederige bende :) Maar goed, toen zag ik dus voor het eerst contactlenzen. Ik dacht altijd: harde lenzen zijn compleet onbuigzaam (zeg maar zoals glas) en zachte lenzen kan je enigszins vervormen (zeg maar als de nieuwe Coca-cola flessen), maar dat had ik dus even fout…. Zachte lenzen zijn gewoon ronde stukjes plastic zonder veel vorm waar je vanalles mee kan doen: binnenstebuiten keren, oprollen, dubbelvouwen, etc. Soort van een stukje plakband (maar dan zonder lijm aan 1 kant :), en iets dikker). Vreemd spul… en dat moet er straks voor gaan zorgen dat ik beter kan zien… jaja….

Nou goed, eerst wat theorie; da’s altijd het makkelijke gedeelte… Daarna mocht ik het zelf gaan proberen. Dat viel natuurlijk zwaar tegen. Het lijkt zo eenvoudig, maar om een of andere reden weten m’n ogen het toch altijd weer voor elkaar te krijgen om te knipperen, of om compleet weg te draaien op het moment dat er een vinger op 1 millimeter afstand komt, gek he? :) Maar ja, na een ‘paar’ pogingen lukt het dan eindelijk. En verrek, het werkt ook nog, zo op het eerste gezicht…. Daarna weer uitdoen (oei: knijpen in je oog? Dat is ook best wel tegennatuurlijk :)), daarna weer in, daarna weer uit, en daarna weer in. ‘t gaat wel steeds makkelijker. Maar ja, dit is natuurlijk wel met iemand erbij die kan zeggen wat ik fout doe op het moment dat het niet lukt… ik ben benieuwd wat er gebeurt op het moment dat dat niet meer gezegd wordt…

Wat me erg opvalt is dat ik eigenlijk heel erg weinig merk van de lenzen, je voelt ze eigenlijk niet (tenzij je er heeeeel erg op gaat letten, in ieder geval een stuk minder dan bij een bril), en na een paar minuten ben je eigenlijk gewoon vergeten dat je ze in hebt (bij het eruit halen ook gewoon niets kunnen voelen, en dan echt gaan controleren of ze er nog wel inzitten…). Dat valt me heel erg mee… Wat ook wel grappig is: omdat ik lenzen met cilinder heb moeten ze eerst een paar minuten draaien voordat ze goed zitten, m’n zicht wordt dus pas na een paar minuten ok.

Na ongeveer anderhalf uur loop ik zonder bril en met lenzen de winkel uit. Wel erg wennen… Doet me heel erg denken aan de eerste keer dat ik met een bril over straat liep. Je hersens zijn zo lang gewend dat je op een bepaalde manier ziet, en doen daardoor aannames en weten daardoor allerlei informatie op te halen (hoe waziger: hoe verder weg, als opeens alles scherp is kan je in 1x niet meer inschatten hoe ver weg iets is), toen had ik echt het gevoel dat ik overal tegenaan botste. Dat gevoel had ik zaterdag weer: opeens is alles anders.

Wat mij opviel:

– Alles is groot!

– Gezichten zijn veel duidelijker zichtbaar, zeker verder weg

– Alles is veel helderder

– Aan de zijkant is opeens ook alles scherp

Maar:

– Lezen van dichtbij gaat minder goed

– M’n ogen werken nog niet goed ‘samen’, als ik 1 oog dichtdoe heb ik scherper beeld dan met 2 ogen samen

Ik dool nog even wat door de stad heen (allemaal mensen ontwijkend :)), maar m’n hersens moeten echt duidelijk nog aan het nieuwe beeld wennen. Zeker wanneer ik zelf beweeg heb ik het gevoel dat niet ‘alles klopt’. Maar ja, dat gaat wel over…

Dat ik meer moeite heb met lezen merk ik in een winkel, wanneer ik langs de schappen loop heb ik best wel moeite om te lezen wat er allemaal staat… maar ja, misschien is het ook wel gezichtsbedrog, en wat het met bril net zo lastig…

Dat is wel vervelend… het grote vergelijken begint… zie ik nou beter, zie ik nou slechter. He, dat kon ik met bril toch wel lezen, of misschien toch niet? Het is helemaal vervelend omdat je niet even je bril op kan zetten om iets te controleren…

Om 5 uur even achter de PC gezeten, en toen viel het me wel op: het beeld is gewoon lastiger te lezen… Maar ja:

– Is het flauwekul en beeld ik me dat alleen in?

– Zijn het de lenzen?

– Is het gewenning?

– Zorgt 1.5 uur in je ogen pielen ervoor dat het lezen sowieso wat minder wordt?

Om 6 uur de lenzen uitgedaan (dat ging redelijk vlotjes), en opgeborgen (oeps, vergeten schoon te maken… kom ik de dag erna achter).

Toen natuurlijk verder gegaan met vergelijken: nee, met bril kan ik dat ook niet lezen, en tsja, dat lezen van die monitor gaat nu ook niet lekker, misschien zijn m’n ogen wel gewoon helemaal vermoeid van al dat gedoe van vandaag… Dus maar eens wachten op hoe het morgen gaat…