Na m’n ooglaserzoektocht bedacht ik me: waarom eigenlijk geen contactlenzen. Ik had het nooit zo op een stuk plastic in je oog, maar ja, als je eenmaal hebt gezien wat LASIK met je doet valt dat ook wel weer mee :) Dus een paar avonden erna eens wat opgezocht over contactlenzen. Nooit geweten bijvoorbeeld dat 1.5 miljoen Nederlanders contactlenzen gebruiken, wat veel zeg.

Nou ja, eigenlijk kwam het er wel op neer dat de conclusie was: waarom niet een keer proberen. Met zachte dag/maandlenzen kan je zo weer terug als het niet bevalt, en het financiele aspect is ook wel goed te overzien (met harde (of eigenlijk: vorm-stabiele) lenzen is de gewenningstijd veel langer, en ben je ook meteen een paar honderd euro kwijt).

Omdat ik m’n ogen toch best wel als een waardevol bezit beschouw wou ik wel naar een goede speciaalzaak die weten waar ze het over hebben (of in ieder geval: waarvan ik het idee heb dat ze weten waar ze het over hebben….). M’n opticien in Zutphen (De Brilshop – waar ik erg tevreden over ben) is een beetje ver weg, dus dat is niet praktisch. Dus toen begon de zoektocht naar een goede opticien in Utrecht. Geen gemakkelijke zaak… Uiteindelijk uitgekomen bij Lens, daar heb ik wel vertrouwen in: ze zijn gespecialiseerd in contactlenzen, hun website bevat veel informatie (meer dan je op het eerste gezicht zou denken – de structuur van de website is wel ‘sub-optimaal’), en het lijkt er gewoon op dat ze hun werk serieus nemen. Daar betaal ik graag een paar tientjes per jaar meer voor, dan bij de default brillenboer in het winkelcentrum naast de AH….

Vorige week maandag via de website contact opgenomen dat ik graag op vrijdag een afspraak wilde maken (omdat ze de tijd voor je nemen willen ze graag eerst een afspraak maken – klinkt op zich niet onredelijk). Dinsdag geen reactie. Dus woensdag maar eens gebeld. ‘Ja, we hadden niet genoeg informatie van je om een afspraak in te plannen’. Euh, ok, dat kan wel zijn, maar je hebt wel m’n email-adres en m’n telefoonnummer, dus als je meer informatie wilt hebben om een afspraak in te plannen kan je natuurlijk ook even contact met mij opnemen… Nou ja, even m’n straat en huisnummer opgeven, en ze hadden wel genoeg informatie, en dus voor vrijdag een afspraak gemaakt. Beetje jammer, ik kan niet anders zeggen…

Die vrijdag dus bij hen geweest. Eerst een computer-oogmeting om enigszins een idee te krijgen van de sterkte, daarna een oogdruk meting (ik weet eigenlijk niet waarvoor die is, maar ‘t was in ieder geval een vreemd gevoel :) – zo’n apparaat blaast onverwacht wat lucht in je oog (en meet daarna waarschijnlijk iets :))). Het verhaal daarna over de verschillende lenzen was niet heel veel informatiever dan wat je zelf kan opzoeken. Toen al besloten dat ik zachte (maand)lenzen wou, daglenzen was vanwege de cilinder niet mogelijk (jammer…). Daarna heeft een opticien m’n ogen handmatig gemeten (waarbij het eindresultaat best uit de buurt lag van de computermeting (die ook best veel afweek van m’n huidige bril), dus een computermeting is leuk als uitgangspositie om te beginnen met meten, maar absoluut ongeschikt als eindresultaat). Tenslotte heeft hij nog even gekeken of m’n hoornvlies in orde was en of het verantwoord was om contactlenzen in te doen.

Omdat de lenzen met cilinder niet op voorraad waren (dat zat er wel in…) kon de volgende stap niet aansluitend, en was het even wachten totdat de lenzen binnenkwamen. Ongeveer drie kwartier later stond ik buiten… spannend…