Een paar weken geleden kwam het onderzoek van de Consumentenbond naar ooglaserklinieken in het nieuws. Ik heb in het verleden wel eens een avondje besteed aan het Googlen van de verschillende ooglaserbehandelingen, LASIK, LASEK e.d. Toentertijd besloten dat het nu nog een beetje vroeg was.. misschien wel iets voor over een tijdje.

Nou ja, na die nieuwsberichten toch maar weer eens verder wezen kijken, en inmiddels is er inderdaad al wel het een en ander veranderd. Kijk, dat zo’n computer met een laserstraal een gedeelte van je oog wegbrand, daar kan ik nog wel enigszins mee leven. Dat is eigen niets anders dan een lens slijpen, en tegenwoordig kunnen ze chips maken met 45nm technologie, dus dan zal dat vast en zeker ook wel nauwkeurig genoeg kunnen. Nee, waar ik echt bang voor was: voordat die laser z’n werk kan doen moet een oogarts eerst zorgen dat de laser bij het oog kan. Daarvoor gaat hij met een (kleine – dat dan wel weer…) decoupeerzaag door je hoornvlies heen zagen, en zaagt hij een mooi rondje uit je oog. Nou ja, bijna dan, want net voordat hij klaar is met het rondje klapt hij dat flapje om, en daarna kan de laser z’n gang gaan. Wanneer dat klaar is, klapt de chirurg dat flapje weer terug en klaar. En dat zo’n chirurg dwars door m’n oog gaan lopen zagen, nee, dat lijkt me niets…

Maar de techniek staat niet stil, dus ze hebben daar iets op gevonden. In plaats van dat een mens met een decoupeerzaag tekeer gaat kan het tegenwoordig ook anders. Bij IntraLASIK gebeurt ook het maken van het flapje met een laser. Er worden een paar miljoen kleine bubbels in je oog gemaakt door een paar miljoen laserpulsjes. Dat klinkt al meteen een stuk geruststellender :)

Maar wat me niet zo geruststelde waren alle standaardverhaaltjes op de sites van de klinieken, en ooglaser-apparatuur. Weinig echt diepgaande materie, het niveau bleef toch een beetje bij ‘wat zijn wij geweldig – wij gebruiken als enigste in Europa / Nederland / West-Vlissingen de ultra-coole UltraLaser 2000 (met onderhoudscontract)’. Op zich wel leuk om te weten wat voor coole apparatuur ze gebruiken, maar ik wil liever een realistisch overzicht van alle voordelen en risico’s op een rijtje… Ze melden allemaal een slagingspercentage van 97%+ ofzo, maar als je dan de kleine lettertjes leest blijkt dat ze slagen definieren als 20/20 zicht hebben. Kijk, ik zou dat toch eigenlijk wel uitgebreid willen zien, er zijn wel meer factoren die bepalen of je zicht ok is of niet.

Dus toen maar wat verder wezen zoeken, en specifiek naar sites die niet van klinieken / fabrikanten zijn. Daar onder andere deze site bevonden: http://www.lasikeyesurgerywebsite.com

97% kans op slagen is leuk, maar als het fout gaat kan het ook heel erg fout gaan, en bovendien blijf je de rest van je leven risico lopen. Dus: de komende jaren geen laser behandeling voor mij.