Met het tankpasje van m’n leasemaatschappij kan ik inloggen op een webapplicatie waarop je allerlei dingen kan zien. Op zich best handig, ware het niet dat er een hele vette bug inzit. Maar aangezien die bug zo triviaal te vinden is, kan je er toch nog wel je gegevens die je wilt uithalen.

Wat je onder andere kan doen is een Excel rapport genereren (dat vervolgens als tekst-bestand wordt gedownload; weer een bug…) met daarin allerlei gegevens over je tank-historie. Wanneer je die gegevens in een spreadsheet hebt geladen kan je daarmee gemiddeldes e.d. gaan uitrekenen. Hieronder maar meteen m’n ruwe gegevens:

Ik heb maar even handmatig m’n prive tankbeurten in het buitenland toegevoegd (en een typ-fout in de km-stand bij een tankbeurt verbeterd), zodat de gegevens toch een beetje ergens op slaan (ja, dat is die bug ja…. de webapp rekent die niet mee, en beweert met droge ogen dat ik maar een afwijking heb van 0.4% ten opzichte van de theorie…).

Meest interessante getal is natuurlijk 1:15.4, nou niet echt dicht bij het theoretisch verbruik van boven de 1:20. Wat verder wel opvalt is dat 1700 km onafgebroken snelweg/autobahn niet echt veel scheelt in verbruik, slechts een kilometertje per liter meer, ik had eigenlijk wel meer verwacht. Blijkbaar scheelt het toch wel behoorlijk of je nou 120 km/h of zo’n 130 km/h rijdt, de laatste tankbeurt was na voornamelijk snelweg (Utrecht – Zutphen en Utrecht – Enschede) en die is gewoon zuiniger…

Nou ja, ik ben erg benieuwd hoe het verbruik er over een half jaar of over een jaar uitziet… ten eerste schijnt een auto zuiniger te gaan rijden na een paar duizend kilometer en ten tweede ben ik ook wel benieuwd naar of de reparatie van laatst misschien ook invloed gaat hebben…