Vrijdag liep ik door het centrum van Utrecht, en begon het opeens te regenen. Ik was ‘toevallig’ toch al bijna bij Broese, dus daar maar even wezen schuilen / boeken kijken. Uiteraard kon ik weer eens niet met lege handen vertrekken: ik vond een of ander wazig boekje van een of andere Eckart Wintzen (nooit van gehoord) die blijkbaar een bedrijf genaamd BSO (nooit van gehoord) had opgericht en dat tot een multinational liet groeien. Nou ja, ‘t zal wel… misschien is het wat.

Zaterdag-avond maar eens open geslagen, en meteen is daar de eerste teleurstelling: het is Nederlands. Bah, waarschijnlijk weer een of ander slecht vertaald boekje… waarom kijk ik daar toch niet in de winkel naar?

Nou ja, toch maar begonnen… ‘t boek begon met ‘Achtergrond – voor wie nog nooit van Eckart Wintzen heeft gehoord’. Nou ja, blijkbaar val ik toch nog binnen de doelgroep :). Oh, wacht eens even: die Eckart is een Nederlander (dan hebben we in ieder geval niet te maken met een slechte vertaling), en BSO is later gefuseerd tot (Atos) Origin; he, dat bedrijf ken ik wel… Nou ja, toch maar even verder lezen… misschien wordt het toch nog wat…

Een tijdje later is het boek uit. Het gebeurt me niet vaak meer dat ik een boek gewoon in 1 ruk uitlees, maar dit boek is zo makkelijk en luchtig geschreven dat je gewoon door blijft lezen (en het scheelt natuurlijk ook wel dat het maar 200 (relatief kleine) pagina’s zijn met veel witruimte; een boek van 800 pagina’s met een 8pt lettertype kan nog zo luchtig geschreven zijn, maar dat lees ik toch niet in 1x uit… :)).

Omdat een voorbeeld meer zegt dan een heleboel uitleg:

Het komt niet vaak voor dat je zo’n colofon tegenkomt, nietwaar?

De inhoud is kort, en to-the-point. Het zet je over veel dingen toch weer even aan het denken: hoe gaat dat eigenlijk bij ons, en is dat wel het meest handig? Het is wel zo dat je op sommige punten net even wat diepgang mist, maar ja, het is dan ook geen (auto-) biografie of beschrijving van de geschiedenis van BSO (dat zouden natuurlijk wel leuke vervolgboeken zijn….).

Al met al: een duidelijk aanrader!