Het kopen van een nieuwe PC is al tijden ingepland, maar toch komt het er maar niet van. Eerst een nieuw huis, toen maar wachten op Vista, toen werd Vista maanden uitgesteld, toen toch maar weer wachten op Vista, nu weer wachten op prijsverlaging van Intel, maar binnenkort gaat hij hopelijk toch eens komen.

Om het steeds groter tekort aan opslagruimte te bedwingen heb ik als tussenoplossing laatst maar eens een externe schijf gekocht. Als ik de harddisk-markt van nu vergelijk met die van een paar jaar geleden is er toch best wel een boel veranderd. Was vroeger een ingebouwde schijf zo ongeveer de enige optie, en was je op allerlei lastige drive-bays aangewezen wilde je wat anders, tegenwoordig zijn externe schijven bijna de nieuwe norm.

Vroeger was het uitbreiden van je PC met een extra schijf best wel een onderneming: je PC moest open, je moest genoeg plaats en aansluitingen in je kast hebben, etc. Best een gedoe dus. Tegenwoordig is het gewoon een kwestie van uitpakken, inprikken en klaar… (nou ja, bijna dan… maar dat komt later…). En met de huidige NAS dingen maakt het ook niet eens meer uit waar je je harddisk op inprikt: je totale hoeveelheid opslagruimte wordt gewoon vergroot. We zijn inderdaad op weg om in ieder geval het eerste gedeelte van ubiquitous computing waar te maken. Het werkt nu nog niet helemaal, maar over een paar jaar hebben we gewoon de situatie dat je als je behoefte hebt aan opslagruimte dat je dan gewoon bij kunt pluggen en overal kan gebruiken. Maar ja, tegenwoordig zijn we dus bijna zover: je kan al wel gewoon een doosje in de winkel kopen, en die in je PC prikken en zonder al te veel moeite gebruiken, maar echt ubiquitous? Nee, dat nog net niet…

Terug naar mijn eigen schijf. Voor 111 euro een 500 GB schijf gekocht (ik heb ze wel eens duurder en kleiner gekocht in het verleden… kuch…).

Thuis de verpakking toch maar eens gelezen. Nou, ze weten het wel te verkopen zeg:

As cool as it looks
Beneath the sleep new industrial design of the Personal Storage 3200 you’ll find a surprisingly simple, affordable storage solution. […]

Tsja, de een noemt het industrial design, ik noem het gewoon lelijk…. komop zeg, de schijf zit ik een lelijk, grijs, hard-plastic omhulsel, met naden van 1mm. Dat is geen industrial design, dat is gewoon low-budget behuizing zonder enige ambitie…. (en ook: zonder uitknop, de enige manier om het uit te schakelen is de stekker uit het stopcontact… nee, dat is handig…) Geen probleem mee overigens, ik was gewoon op zoek naar een grote, goedkope schijf.

Instant Set-Up
Just plug in the USB cable and your Personal Storage solution automatically appears as another drive on your computer. […]

Euhm, ja, behalve als je een Mac hebt… In de verpakking in de doos zat inderdaad een quick-guide waarin dat even tussen neus-en-lippen door verteld werd… Ach, persoonlijk geen probleem mee, ik weet me wel te redden, maar ik kan me voorstellen dat anderen daar anders over denken.

Overigens is het multi operating system gebruik van een externe schijf nog best iets waar iets aan verbeterd kan worden….

Windows: NTFS, maar geen support voor HFS+ of ext

MacOS: HFS+ of ext, maar geen support voor NTFS

Eigenlijk komt het er na zo veel tijd nog steeds op neer dat als je iets onder meerdere operating systems wilt draaien je aan FAT vast zit, en hoewel het onder MacOS blijkbaar zonder problemen mogelijk is om een 500 GB FAT32 partitie aan te maken is dat natuurlijk niet helemaal een lekkere oplossing (/understatement). Maar ja, tot iemand met een beter idee komt heb ik de schijf toch maar met FAT32 geformatteerd. De meeste bestanden zijn toch foto’s/filmpjes, dus zoveel slack gaat dat niet opleveren.

Nou ja, al met al: de komende tijd kan ik in ieder geval weer even vooruit, en wanneer m’n complete storage sub-systeem (das, nas, san, wat zal het worden?) gereed zal zijn ooit, dan komt ie vast en zeker wel van pas voor backups….