Vandaag kreeg ik een interessante brief van m’n Postbank Beleggingshypotheek in de brievenbus. Bij het aangaan van de hypotheek is de benodigde hoogte van m’n maandelijkste storting berekend aan de hand van een fictief rendement van 7%.

Tegenwoordig zijn banken verplicht om de verwachte eindwaarde aan de hand van het netto historisch rendement op te geven. Dus vandaag kreeg ik een brief dat de verwachte eindwaarde niet 77K, maar slechts 41K is.

Die 36K maak ik me niet zo’n zorgen over. Mijn eigen lange-termijn-planning ziet er financieel toch ‘net’ even iets anders uit dan waar de Postbank vanuit gaat :), en ik ben niet echt van plan om 30 jaar te doen om tot een kapitaal van 77K te komen. Maar wat ik wel vrij kansloos vind is dat ze de originele planning met 46% aangepast hebben, en wat ik nog veel kanslozer vind is dat ze in de afgelopen 20 jaar blijkbaar een jaarlijks rendement van 3.44% gehaald hebben (of, in ieder geval, in combinatie met een door de Autoriteit Financiele Markten vastgesteld standaard rendementspercentage voor de jaren dat ze nog niet bestonden). En dat voor een portefeuille genaamd ‘Ambitieus’.

Nou zijn mijn eigen beleggingsactiviteiten verre van ambitieus te noemen (veel verder dan elke maand wat AEX-pakket-deeltjes kopen gaat dat niet), maar ik hoop toch net even iets meer dan 3.44% te gaan halen de komende 30 jaar.

Kijk, aan de ene kant snap ik het nieuwe overzicht wel, en ben ik er ook wel blij mee (‘t geeft meer inzicht in hoe het er voorstaat), maar aan de andere kant vrees ik wel dat het bij sommigen voor paniek zaait terwijl dat als het goed is nergens voor nodig is (het lage percentage komt vooral door de jaren ’00-’03 in combinatie met de korte bestaansperiode van de beleggingsfondsen).