Vandaag, toen ik tijdens een reclame-blok van RTL Boulevard naar Nederland 3 zapte, zag ik wel een hele vreemde uitzending van De wereld draait door: alleen een shot van het publiek. De eerste paar seconden dacht ik: en dan gaan ze nu weer verder met het programma. Maar toen dat na 15 seconden nog steeds niet gebeurde dacht ik aan een technische storing of iets dergelijks. Na een paar minuten (he, zoiets is interessanter dan reclame, toch?) kwam de reden in beeld: een staking.

De Vara denkt dat in de toekomst niet de inhoudelijke kwaliteit maar kijkcijfers en Sterinkomsten bepalend worden voor wat straks wordt uitgezonden. En ze verwachten dat daardoor amusement gericht op mensen tussen de 20 en de 49 de boventoom gaat voeren (en daardoor juist hun programma’s ten dupe worden).

Kijk, dat er iets moet gebeuren met de publieke omroepen is iets wat zeer duidelijk is, maar om dan juist de programma’s die de publieke zenders nog bestaansrecht geven van de buis te gaan halen, dat is niet echt een constructieve manier om tot een beter publiek bestel te komen. Hoe lang moet het nog duren voordat in Den Haag iemand eens een knoop durft door te hakken en een revolutie veroorzaakt in omroepland: waarom 25 verschillende publieke omroepen? Is 1 omroep niet genoeg? Waarom dingen doen met ledenaantallen? (ok, wanneer je nog maar 1 omroep houdt is dit niet zo van belang meer…) Waarom programma’s beoordelen op kijkcijfers? Is een goede kijkwaarderingcijfer niet veel belangrijker? Waarom proberen te concureren met de commerciele zenders? Juist het uitzenden van programma’s die niet commercieel vatbaar zijn (of als nuts-voorziening gezien zouden moeten worden, zoals Het journaal) zijn een taak van de publieke omroepen, wanneer een programma wel commercieel vatbaar is is het toch veel beter dat die dan ook door een commerciele omroep wordt uitgezonden (ik vind het veel fijner dat de kijker via reclameinkomsten de voetbaluitzendingen betaalt, dan iedereen via de belasting).