Vanochtend weer iets later opgestaan; ik krijg niet genoeg slaap. Maar ja, dat komt omdat het typen van deze stukjes op m’n PDA gewoon meer dan twee uur kosten. Als ik terug in Nederland Ben toch maar eens kijken of een Bluetooth toetsenbordje een beetje betaalbaar is.

Maar goed, met de metro eerst naar het eindstation gegaan, naar Zona Universitaria. Juist ja, naar het universiteits-terein. Ik ben eerst naar het noorden gelopen, en daar kwam ik toen wat gebouwen van UPC tegen. Beetje rare, eentonige, vrij kleine gebouwen van rood baksteen. Ook nog het informatica gebouw gezien. Daarmee vergeleken is het informatica gebouw (oh, nee, ‘De Zilverling’) van de UT een architectureel hoogstandje. Daarna een beetje naar het zuiden gelopen, volgens m’n kaart zouden daar nog meer gebouwen moeten staan. Deze waren vrij groot en qua architectuur iets beter (maar nog steeds niets echt moois eigenlijk). ‘t is wel grappig dat ‘iedereen’ daar rondloopt met een universiteits-klapper met daarop UB. Ik heb vandaag minstens honderd van die dingen gezien. Gezien het feit dat er UB opstond, en er volgens m’n kaart nog een Facultat d’Informatica zou moeten zijn (niet gezien, ik kwam er te laat achter), denk ik dat er twee verschillende universiteiten bij elkaar zitten (alle gebouwen van UPC samen passen in een ander gebouw, om even het grootte-verschil aan te geven).

Daarna naar het stadion van FC Barcelona gelopen (uiteraard via een flinke omweg), dat ligt er vlak bij. Dat viel wel behoorlijk tegen. Een groot grauwe beton-blok. Daar in de buurt, in zo’n achteraf straatje, ook nog de lokale Lotus dealer gezien. Beetje vreemd. Ze zitten op de begane in een hoekje van een flat. Ongeveer 50 vierkante meter. Er staat een Lotus in de vitrine, en ze hebben er twee bureau’s staan.

Snel naar m’n volgende bestemming gereisd, met de metro naar Place d’Espanya. Dat plein ziet er wel mooi uit. Met de bus vanaf het vliegveld kwamen we er al langs, dus dat wist ik eigenlijk al. Omdat ik gisteren zo ontzettend veel sneller was dan m’n schema lekker rustig aan gedaan, en het plein goed bekeken. Bovendien was het midden op de dag, en was het onbewolkt, dus het was best wel warm. Ook een reden om het rustig aan te doen. Vanaf dat plein richting een kasteeltje/paleisje gelopen. Achteraf was dat precies die kant die ik ingepland had. Ik zie nu op de kaart dat het zeven aparte paleizen zijn, ik had zelf eigenlijk het idee dat het gewoon een geheel was. Maar goed, ‘t is waarschijnlijk net hoe je het wilt opdelen.

Daar begon m’n reis naar boven. Ik was op weg naar de berg van Montjuic. Vanaf het Palau Nacional heb je echt een mooi overzicht over de stad. Flink veel foto’s genomen daar. Volgens m’n reisgids was er vanalles te doen op de berg, en moet je echt vantevoren beslissen wat je wilt gaan bezichtigen. Nou, dat ga ik dus niet doen uiteraard :), gewoon een kant oplopen en zien waar je uitkomt. Nou ja, eigenlijk kon ik niet zo veel kanten op. Het park rechtsaf was gesloten (‘alleen open tijdens vakantie’. Hmm, ja, voor mij is het echt nu vakantie :)), dus ik kon alleen rechtdoor.

Maar dat was geen verkeerde mogelijkheid. Daarmee kwam ik namelijk bij het olympisch stadion. En, in tegenstelling tot het stadion van FC Barcelona, is dit stadion echt prachtig. Mooi, strak vormgegeven. Veel ruimte eromheen. Mooi plein ervoor. Wel opvallend trouwens dat er bij het olympisch stadion misschien 10-20 touristen waren, en bij het stadion van FC Barcelona de ene na de andere bus touristen gedropt werd. Het was eigenlijk na de paleizen zowiezo erg rustig (tot uitgestorven bijna). De helft van de wegen ed was ook geheel afgezet met hekken enzo. Alsof het sinds ’92 nooit meer gebruikt is.

Daarna weer een heel stuk nutteloos omgelopen. Maar dit keer meer dan een kilometer naar boven lopend stuk weg zonder enig uizicht. Ook nog eens conpleet alleen, af en toe passeerde er eens een auto. Dat was achteraf nier zo’n success. Zeker niet gezien de zon, de temperatuur, en mijn te kleine drinkvoorraad. Maar goed, uiteindelijk ben ik toch nog bij het kasteel van Montjuic aangekomen. Nou ja, kasteel. Ik vraag me af of het uberhaupt ooit bewoond was, daar leek het naar mijn idee niet echt naar. ‘t leek meer op een verdedigings-fort. (/me checkt z’n reisgids: klopt, ‘t is ook pas in de 17e eeuw gebouwd) Maar het uitzicht richting zee is in ieder geval indrukwekkend. Da’s natuurlijk ook precies de reden om dat verdedigings-fort daar te plaatsen. Wel grappig, van daaruit had je uitzicht op de industriele haven. Die had ik nog helemaal niet gezien. In het vliegtuig wel een aantal container-schepen gezien, dus dat zo’n haven er moest zijn was wel duidelijk. Maar vergeleken met Rotterdam stelt het allemaal niet zo veel voor.

Daarna na huis gelopen. Gelukkig kwam ik op de weg terug nog zo’n hokje tegen waar je wat drinken kon kopen, want ik was redelijk dorstig ondertussen. Maar dat was ook nog wel grappig. Achteraf was dat ‘de tussenstop’ met prachtig uitzicht (euhm, ja, als je bij het fort je ogen dicht had…), en toen ik eraan kwam stopten er drie bussen tegelijk. Hup, 150 oudjes gedropt. Meteen al die straat-kooplui proberen hun troep kwijt te raken… Ik heb maar even 5 minuten gewacht met het kopen van m’n flesje cola :). En na iets meer dan zes uur was ik weer terug in het hotel.

Toen even uitgerust. En daarna gaan eten. Vandaag is het de Burger King geworden :(. Vrij fout, ik weet het. overdag zie ik wel af en toe een zaak waar ik wel zou kunnen gaan eten, maar ‘s avonds, wanneer ik hongerig op zoek ben kan ik maar niets vinden. Wel grappig , bij de Burger King waren drie wachtenden voor me. Dus ik heb zoiets van: oh, mooi, hoef ik dus maar 30s te wachten. Maar ik heb gewoon 10 minuten ofzo in de rij gestaan. Conclusies over wat ik hier van denk mag je zelf trekken…

Daarna nog even verder de stad ingelopen, eerst naar het treinstation. Dat ziet er wel erg mooi uit. ‘t is bijna ingericht als een museum (manquette in het midden…). En eigenlijk voelt het ook wel een beetje zo. D’r zijn 10 (doodlopende) sporen, maar 7 daarvan zijn opgevuld met hout, zodat het gelijk is komen te liggen met het perron. Dus nu zijn er nog 3 sporen in gebruik. Toen ik er om 1900 was stond er 1 trein klaar voor vertrek. Nou ja, hij stond er, het zou me niets verbazen als die pas een uur later zou vertrekken. En in het hele gebouw waren misschien 10 mensen aanwezig (incl. personeel en de 5 nieuwsgierige touristen :)). Toch wel even een schril contrast met Utrecht, terwijl er in Barcelona 5x zoveel mensen wonen.

Morgen zou het gaan regenen. Ik hoop het niet, maar voor het geval dat moet ik natuurlijk wel een backup-plan hebben. Straks maar eens kijken of ze hier nog een technisch muzeum hebben. Die ene in Praag was wel interessant. En anders hebben ze in ieder geval wel een maritiem muzeum. Hmm, leuk bootjes kijken. Verder wil ik nog naar Parc de l’Espanya Industrial, ‘een synthese van ultramoderne architectuur, hedendaagse kunst en recreatie’. Maar daarna is m’n todo lijst toch wel leeg. ‘t ziet er naar uit dat ik meer dan een volle dag ga overhouden…

Vandaag trouwens veel foto’s gemaakt. De teller staat op 234.