M’n eerste volledige dag in Barcelona. Om 08:15 opgestaan, en iets voor 9-en gaan ontbijten. Dat idee hadden meer mensen, toen ik begon met lunchen waren er twee anderen, 5 minuten nadat ik begon waren 7 van de 9 tafels bezet. Uiteraard bijna allemaal Nederlanders, zucht :). Nou, ok, dat weet ik eigenlijk niet, slechts twee tafels waren luidruchtig, en dat waren ‘toevallig’ Nederlanders :).

Na m’n ontbijt m’n Gaudi-ontwerpen-ronde begonnen. Eerst met de metro naar de ‘Sagrada Familia’, da’s die beroemde kerk die op al die kaarten en boekjes over Barcelona staat. Wat wel grappig is is dat je met de metro echt precies naast die kerk uitstapt. Ik stapte uit, zag in de verte niets, draai me om en dan sta je opeens 50 meter van dat ding af. Dat was wel even een verrassing. Op foto’s ziet ie er heel mooi uit enzo, maar trap daar niet in: in het echt is het een groot bouwput. Je ziet meer stijgers dan kerk. Ik vraag me ook af hoe ze die foto’s gemaakt hebben; zou er af en toe een periode zijn waarin ze de stijgers weghalen, zodat er foto’s gemaakt kunnen worden, of zouden ze op al die foto’s de stijgers weg-fotoshoppen?

Wat verder opviel was de ruimte om de kerk, of beter gezegd, het gebrek aan ruimte. De omgeving bestaat uit allemaal ongeveer even grote vierkante blokken met huizen. Daarvan zijn er drie weg, twee hebben ze opgevuld met wat bomen, en op de middelste staat de kerk. Zo’n ding heeft toch ruimte nodig, joh. Zo ziet het er echt niet uit. ‘t lijkt wel SimCity waarbij je een blokje huizen midden in een grote woonwijk sloopt en er zo’n kerk neergooit. Het ontwerp is typisch Gaudi. En dat is niet echt mijn smaak. Van een lineaal of een beetje practisch nadenken heeft hij blijkbaar nooit gehoord.

Daarna na het tweede Gaudi object gelopen: Casa Mila. Daar ben ik eigenlijk zonder al te lang stil te staan voirbij gelopen. Een beetje over-hyped imho. Gewoon een huis met wat onpractische niet-rechte balkons. Volgens mij geneens de moeite genomen om er een foto van te nemen.

Snel door naar het laatste object op m’n Gaudi lijst: Parc Guell. Met de metro naar Vallcarca (nadat ik 1.5 km had gelopen van Sagrada Familia naar het teleurstellende Casa Mila had ik weinig zin om 3 km naar het park te lopen. Hoewel in m’n boekje metro station Lesseps aangegeven was, ben ik naar Vallcarca gegaan, omdat die volgens de kaart een stuk dichterbij was. Dat k opte ook (700 meter in plaats van 1.1 km). Helaas was de weg wel erg stijgend, en kwam je uit bij de achterkant van het park, dus achteraf was deze oplossing een stuk langzamer (niet dat dat zoveel uitmaakt, ‘t blijft immers wel vakantie). Maar blijkbaar hadden meer Nederlanders de kaart erbij gepakt, want daar achterin het park ben ik 4 groepen Nederlanders tegengekomen (voor de rest ben ik vandaag de Nederlanders goed ontlopen).

Maar het park opzich was wel mooi. en het had mooi uizicht over de stad (dan weet je ook weer waarom je dat pokke-end omhoog hebt geklimd). Zo’n park hoeft natuurlijk niet echt functioneel te zijn, en dan is het gebrek aan kunde om met een lineaal om te gaan niet een groot probleem. Wat wel een beetje prutserig was, was de vloer van de ‘bizarre, overdekte hal van de Honderd Zuilen’ (ik bedenk het niet hoor). In plaats van de huidige (vierkante! :)) betonblokken met allemaal lelijke putdeksels hadden ze dat ook wel mooi kunnen afwerken. Maar dat zag e wel jonger uit dan 80 jaar, dus misschien is Gaudi zelf niet verantwoordejk hiervoor.

En, tsja, dan is het 12:30 en ben je door je Gaudi lijsje heen voor de dag. Dus toen maar teruggegaan naar het hotel. Dit keer wel vanaf Lesseps. Op zo’n 100 meter van m’n hotel is het metrostation, maar ik kreeg het voor elkaar om zo de verkeerde kant op te lopen dat het me een half uur gekost heeft om het hotel te vinden. Maar, ach, ik had de tijd, toch?

Na een korte stop in het hotel, waar ik wat uitgerust heb, en m’n reisgids wat doorgebladerd had, ging ik weer op stap. Met als bestemming: het strand. ‘t was niet echt strandweer overigens. De temperatuur was wel 27 graden, maar het was bewolkt en het waaide. Lekker wandelweer, dat wel.

Omdat ik toch genoeg tijd had, heb ik het hele stuk gelopen (en dan zie je tenminste wat). Eerst vanuit het hotel richting het westen, de rechtste weg naar de middenlandse zee. En daarna gewoon het water volgen (langs de haven etc.). Zo zou ik bovendien nog wat extra bezienswaardigheden kunnen aanschouwen.

De eerste daarvan was het monument voor Columbus. Een pilaar van 60m hoog. Die had ik gisteren blijkbaar ook al gezien, maar toen wist ik niet wat het was.

Een probleem met het ‘gewoon het water volgen’, was dat er een hele uistulpsel is, die ik helemaal gevolgd heb, in plaats van dat ding gewoon over te steken. Maar ja, op zich was die uitstulpsel ook wel mooi. Dat is volgens mij het oude strand.

Uiteindelijk bij het olympisch dorp / nieuwe strand gekomen. Daar heb je ook het Hotel Arts, een van de duurste hotels van Barcelona (prijzen van een kamer beginnen bij 310 euro per nacht). ‘t zal best mooi zijn, maar dan alleen van binnen. Wat een ontzettend lelijk gebouw zeg…

Omdat het niet echt strandweer was besloten om maar wat verder te wandelen. Toen kwam ik terwijl ik m’n kaart aan het bekijken was nog een groepje Duitsers tegen (die de weg wilden weten), die eerst in het Duits ‘gingen stemmen’ of ik Spaans zou spreken of niet. Komop zeg, zo on-touristisch zie ik er toch ook weer niet uit, ik had verdorie m’n reisgids in m’n hand.

Het olympisch dorp doorgelopen. Wel leuk, zo’n nieuwbouwwijk met een compleet andere stijl zo in de stad. Toen weer een beetje richting het centrum gelopen. Kon daarbij nog een parkje meepikken, maar dat viel wel tegen, was niet echt heel bijzonder. Verder nog de Arc del Triompf (wie heeft het nou van wie gejat? :); die in Parijs is indrukwekkender in ieder geval) gezien. Al die tijd ben ik voornamelijk op m’n gevoel een bepaalde richting opgelopen, en als ik een bordje met iets interessants tegenkwam (zoals de Arc del Triomf) ging ik daarheen en vervolgde daarna m’n route richting centrum / hotel weer. Nu ik het zo op de kaart terugkijk ben ik wel een beetje raar gelopen; eerst helemaal naar ‘boven’ en toen helemaal naar ‘beneden’, uiteindelijk kwam ik totaal onverwachts weer bij de pilaar van Columbus uit.

Maar niet voordat ik nog de Cathedral bezocht had. Maar net als die kerk van Gaudi staat die helemaal in de stijgers. Daar toen langs gelopen, door allemaal van die smalle steegjes heen. Het echte oude centrum dus. Persoonlijk boeit me dit gedeelte niet zo. Veel te krap, te weinig licht, en je ziet toch niets. Maar goed, een beetje die straatjes gevolgd (op een gegeven moment moet dat toch ophouden zou je ze zeggen..), en toen kwam ik dus ergens anders uit dan dat ik had gedacht.

Wat ook wel jammer is is dat die cathedraal (en in mindere mate ook die Gaudi kerk) maar iets hoger zijn dan de gebouwen eromheen (die er ook nog eens heel dicht opstaan). Je moet er dus echt tegenaanlopen voordat je iets ziet, en twee blokken verder zie je er helemaal niets meer van.

ik heb vandaag heel laf bij KFC gegeten. Niet echt zoals gepland vantevoren, maar wel lekker voorspelbaar (4.70 is ook gewoon 4.70) en dus lekker veilig. Ik hoop dat ik morgen weer meer durf heb om ergens iets fatsoenlijks te gaan eten.

M’n foto-totaal staat nu op 115, dus ik zit onder m’n quota, dat is dus in ieder geval geen probleem.

Vandaag ook maar eens gepind, kijken of dat ging. Dat was wel even schrikken… Ik kon kiezen uit 30, 60 en nog wat hogere getallen, dus ik kies 60. Krijg ik een foutmelding dat het bedrag niet uitgekeerd kan worden. Ohoh, binnen 0.5 seconden gaan alle problemen die ik nu heb door me heen, maar dan besluit ik eens verder te lezen. Blijkt dat je bij die automaat alleen veelvouden van 50 kan opnemen (ja, dan is het lekker handig om eerst de mogelijkheden 30 en 60 aan te bieden..). Maar goed, gewoon 50 euro pinnen is gewoon goed gegaan. Nu zit ik alleen met 2 briefjes van 50 (een uit Nederland). Ik ben benieuwd of ik die ergens kwijt kan raken. In Nederland zie ik bij de helft van de kassa’s dat ze die briefjes niet accepteren. Hier nog niet tegengekomen, maar goed, dat zegt natuurlijk niet dat ze die dan wel accepteren. Maar goed, dat zien we morgen wel weer.

Morgen ga ik sportief doen, en ga ik het stadion van FC Barcelona bekijken.