De eerste dag zit erop. Afgezien van de vertraging van meer dan een uur is de vlucht goed verlopen.ik heb daarnaa de bus genomen naar het centrum. Vanaf dat plein heb ik gelopen naar het hotel. Dat was op zich wel goed te doen, maar ik ben er wel achtergekomen waarom de reisgids adviseert om wandelroute 2 niet ‘s avonds of alleen uit te voeren… :) Maar goed, ik ben niet overvallen ofzo (en dat terwijl ik met m’n rugzak op m’n rug, koffer met de KLM labels er nog op in m’n rechterhand, en barcelona-reisgids in m’n linkerhand een obvious target was.

Die busreis was trouwens ook nog wel het vermelden waard. Wat een stelletje leipos hier in het verkeer. Iedereen doet maar waar hij zin in heeft, en de buschauffeur doet daar gezellig aan mee. ‘t begon al na 100 meter, waar ‘wij’ (linkerbaan) samen met een andere bus (rechterbaan) een taxi (middenbaan) vakkundig compleet afsnijden (ok, het feit dat de weg opeens van drie naar twee reistroken ging is ook geen hoogstaand staaltje civiele techniek..). Die taxi moest vol op de rem, anders was hij tegelijk zowel links als rechts door een bus aangereden. Verder zijn we nog een keer vol door rood geden, en hebben we bijna een scooter platgereden.

Scooters zijn hier trouwens wel erg in blijkbaar. Je ziet ze werkelijk overal. En ze jagen als een gek door de stad. Auto’s zowel rechts als links inhalend. Opvallend is wel dat ik nog geen scooterbestuurder zonder helm ben tegengekomen. Of, de scooterbestuurders zonder helm zijn allemaal al dood, dat kan natuurlijk ook.

Het hotel is echt fantastisch tot nu toe.Balie die 24h/dag bemand is. Vriendelijk personeel die handige tips geeft (en informatie pakket over Barcelona). Voorzieningen zijn ook uistekend: draadloos internet op de kamer dat meteen werkt (da’s het belangrijkste natuurlijk :)), grote tv (niet dat ik Spaanse tv ga kijken ofzo..), grote badkamer met bad en marmeren wastafel, cool sleutelsysteem (daarover later meer), electrisch kluisje (ok, het was wel even schrikken toen hij wel dicht ging, en niet meer open, hij pakte een aantal cijfers van m’n code niet. Maar nu werkt alles ok), 2 snelle liften. Het uitzicht is misschien nog het minste, ik kijk uit op een soort binnenplaats met achterkanten van allerlei gebouwen. Maar goed, eigenlijk ben ik niet echt van plan om een beetje naar buiten te kijken, dus daar kan ik wel mee leven :).

Nadat ik m’n spul uitgepakt had, de stad maar eens ingelopen. Of, beter gezegd, met de metro de stad ingegaan. Ik heb zo’n 10-rittenkaart gekocht. Voor 6 euro. Dat Bedrag valt me best mee. Dat is ongeveer net zo duur als in Praag, en een stuk goedkoper dan in Amsterdam (enkeltje: 2.50 of 3.50 ofzo (blij dat ik een OV-jaarkaart heb..)). Dat kopen van dat kaartje (ja, het is er een, met een magneetstrip, die je 10x kan gebruiken) was ook nog wel lachen. Ik zat heel rustig aan zo’n informatie-bord te lezen om alle verschillende opties van elkaar af te wegen (ik denk dat zo’n 10-rittenkaart voor mij het beste is, zolang ik vaker dan 5x en minder dan 45x met de metro ga), en toen kwam er zo’n beveiligings-agent naar me toe om me te helpen (de metro in Barcelona is in totaal 1 zone (Praag en Amsterdam kunnen daar nog we’ll wat van leren)). En hij heeft me geholpen met het kaartje door het juiste aparaat te halen, en hij heeft me de juiste ingang voor de juiste lijn geholpen (jaja, ik had zin om de hulpbehoevende tourist uit te hangen :)). Wel in totaal 4x ofzo bedankt, dus zijn dag is ook weer ok :).

Op zoek naar eten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ok, het was niet zo handig van mij om midden in het centrum wat te gaan zoeken. Het is wel logisch dat daar geen restaurants ed zitten. Maar goed, in ieder geval een tijdje leuk door het centrum geslenterd. Een beetje buiten het centrum begonnen de eetgelegenheden op te doemen. Maar het probleem is dat hier vrij laat gegeten wordt, en dat om 1900 alle restaurants compleet leeg zijn. En om nou in een compleet leeg restaurant te gaan zitten… Je weet niet of het leeg is omdat het nog zo vroeg is, of omdat het een pauper restaurant is. Het was wel grappig om te zien dat een heleboel touristen daar la t van hadden. Iedereen zat overal naar binnen te kijken, maar niemand durfde de eerste stap te nemen en ergens echt te gaan eten. Uiteindelijk om 1930 toch maar ergens gaan eten. Maar dat is niet zo’n success geworden.

De uiteindelijke rekening was als volgt opgebouwd:

Eten: 6.50

1 cola: 8.00

7% BTW

27% bedieningskosten

Totaal: 19.80.

Ok, eigenlijk is het ook wel een beetje m’n eigen schuld. Toen ik een cola bestelde en meteen 1L kreeg had ik die natuurlijk meteen terug laten gaan… Dat is natuurlijk niet de manier om met klanten om te gaan (maar aangezien het hele restaurant aan de 1L pullen zat denken zij daar echt anders over, blijkbaar). Die 7% BTW zit om een of andere reden hier overal extra bij, dus daar had ik ook rekening mee kunnen houden. Dan blijft nog die 4 euro bedieningsgeld over. Tsja, ach, laat ik er maar niets meer over zeggen. Ik moet me er misschien niet zo druk over maken, maar ik voelde me in ieder geval zwaar genaaid.. Maar misschien aan de andere kant: vandaag toch weer wat geleerd :). Kijken of het eten morgen een groter success wordt.

Daarna (via een flinke omweg) weer langzaam naar het hotel gelopen. En daarna zit stukje getypt (wat ook nog een heel gedoe is op een PDA). Morgen denk ik maar een die kerk enzo van Gaudi bekijken. Oh ja, dat viel me ook wel op: ik had verwacht dat de architectuur helemaal Gaudiciaans zou zijn (aan m’n reisgids te zien is 3/4 van Barcelona door Gaudi ontworpen), maar daar merk ik eigenlijk weinig van. Wat ik tot nu toe zie zijn voornamelijk grote huizenblokken van een verdieping of 6 hoog. Eigenlijk best vergelijkbaar met het centrum van Praag. Alleen dan heb je hier niet de versieringen bovenaan de daken.