David en Hanny in Parijs – Maandag 27 december

‘s Ochtends veel te vroeg opgestaan, omdat we zeker op tijd wilden zijn voor de Thalys die om 08:31 zou vertrekken vanaf Schiphol. Om 06:15 stonden we al naast ons bed – voor Hanny niet zo’n groot probleem, want dat doet ze doordeweeks ook elke dag (behalve maandag), maar voor David was dat toch even moeizaam – en we gingen om 06:55 de deur uit om de bus naar het station te halen. Dit werd nog een beetje spannend, omdat het zo glad was dat we met koffer en al over de weg glibberden. Ruim 50 minuten voordat de trein zou vertrekken, stonden we al op Schiphol, nog voor de opening van de NS HiSpeed Lounge (niet dat we daar om 8 uur alsnog zijn gaan zitten, de winkels waren voor David veel interessanter).

De Thalys reed langzamer dan gewoonlijk vanwege de sneeuw, maar we kwamen alsnog netjes na 3,5 uur aan in Parijs. Dat is een stuk korter dan 24 uur doen over Straatsburg – Nice, de arme stakkers. We wilden onderweg op Twitter een foto zetten, maar vanwege de vele tunnels en T-Mobile en het moeten inloggen aan het draadloos netwerk van de Thalys, hebben we de foto pas een dag later geplaatst. Bij de Thalysbar had Hanny alvast twee metrokaartjes gekocht, zodat we op Gare du Nord niet met onze bagage in de rij voor de kassa hoefde te staan.

De metrorit van Gard du Nord naar Montparnasse-Bienvenue ging goed, behalve dat David zichzelf molesteerde met de koffer. Over een maand kun je de blauwe plekken nog zien. Het hotel was snel gevonden (dat was namelijk niet voor iedereen evident: op 3 meter van de ingang vroeg een man bij een ander hotel ‘où est le Tim Hotel?’ – de dagen daarna was dat voor ons een terugkerende vraag op de terugweg naar het hotel aan elkaar) Nadat we ons hadden geïnstalleerd in het hotel, zijn we op zoek gegaan naar een Superette (dat is Frans voor een kleine supermarkt, red.) om onze dagelijkse hoeveelheid zoetigheden in te slaan. Gelukkig hadden we thee inclusief waterkoker (die niet nodig bleek omdat het hotel die al faciliteerde) meegenomen, dus thee hadden we niet nodig.

We zijn vanaf het hotel naar het Louvre gelopen. Dat leek een goed idee omdat we nog verse voeten hadden en zo de stad goed konden zien, maar bij het Louvre waren we inmiddels veranderd in twee ijsklontjes. Twee thee à 4,5 euro brachten daar helaas weinig verandering in. Vanwege de lange rij naast de piramide zijn we naar de andere ingang die bijna geen toerist kent gegaan. We bevonden ons toen in een warm winkelcentrum en omdat ook daar de rij te lang was, zijn we toen maar wezen shoppen. David vond het erg leuk in Nature et Decouvertes en voor Hanny was er een filiaal van Pylones (kleurtjes!!).

Nadat we weer opgewarmd waren, zijn we naar de Notre-Dame gelopen. Helaas was daar net een dienst bezig, dus zijn we vrij snel weer naar buiten gelopen met het idee om later deze week terug te komen.

De Notre-Dame (door David vaak verward met de Mont-Blanc) ligt vlakbij Quartier Latin. Een toeristische buurt van Parijs waarin veel eettentjes te vinden zijn. Na 3 rondjes gelopen te hebben, zijn we in een leuk restaurantje terecht gekomen, waarvan we helaas de naam vergeten zijn. Het eten was erg goed, we hadden het wel een beetje koud vanwege de ‘propper’ op leeftijd die in het restaurant de straat observeerde en zodra hij potentiële klanten spotte de deur opende. Na het eten zijn we naar het hotel gegaan en hebben we daar het internet ingesteld en de foto’s van de camera op het netbook gezet en even bekeken. Kortom, een geslaagde eerste dag!

NB Hanny irriteert zich aan Davids Linux netbook, omdat die de ASCII-tabel niet kent (wat was nou eerder??) + gewoon een accent + letter intypen werkt ook al niet. Had ik nu maar een azerty-toetsenbord…