Vandaag weer eens een interessante aankoop gedaan. Een Nespresso apparaat. Op het eerste gezicht een beetje vreemd omdat ik bijna geen koffie drink, maar ja, je moet wat he?

Ik zat een beetje te twijfelen tussen een Lattissima en een Essenza. Die Lattissima is wel erg cool met die cappuccino functie, maar ja, het probleem is: ik zie mezelf niet elke keer een halve liter melk kopen om een cappuccino te maken. Dus uiteindelijk maar de ‘verstandige’ keuze gemaakt en het maar gehouden bij een Essenza. Wel met een Aeroccino.

Vanmiddag maar meteen wat koffie gekocht bij de Beijenkorf, maar wat is dat een gedoe zeg. Zo’n over-the-top beleefde dame die je ‘aankoop begeleid’. Nee, geef mij maar gewoon een zelfbediening-supermarkt. Gezien Youp’s column ben ik niet de enige die daar zo over denkt :) Maar goed, ik heb voorlopig even voldoende koffie…

Thuis aangekomen het apparaat uitgepakt; je merkt wel aan alles dat ze een premium-product proberen neer te zetten. Handleiding in een klappertje, en hoewel het aparaat de entry-line is ziet het er echt een solide en goed afgewerkt uit, de knopjes voelen goed aan, het sluitmechanisme geeft vertrouwen, etc. Die Aeroccino is ook erg mooi. De manier waarop die twee spateltjes werken is echt over nagedacht, daar hou ik wel van.

Nou ja, dan de koffie zelf. Tsja, ik had gewoon wat koffie op de gok gekocht. Blijkt dat Nespresso koffie in nog kleinere kopjes dan Senseo moet (3x zo weinig!), en dat je voor een gewone Senseo hoeveelheid ‘Lungo’ spul nodig hebt. Nou ja, ik durf een espresso nog niet aan, dus m’n eerste kopje koffie is een ‘gewone’ cup als Lungo gezet, met melk-en-suiker, in een Senseo kopje. Waarschijnlijk zo fout als het maar kan, maar goed, niet zo boeiend :) Hij smaakt best goed, maar het is wel even wennen.

Op Wikipedia lees ik dat ik het helemaal verkeerd doe: door zo’n kopje als Lungo te zetten wordt de koffie bitterder dan de bedoeling is. Nou ja, weer wat geleerd. Tegen de avond is het tijd voor de tweede poging. Dit keer maar gewoon een espresso maken dan. Gatver, wat is dat spul niet te zuipen zeg :) Maar gelukkig ‘s middags nog gelezen dat je er wel gewoon water bij kan voegen. Dus na 1 slok maar 40 ml water toegevoegd om zo een cafe americano te maken. Zo, dat smaakt een stuk beter (en is inderdaad niet zo bitter als ‘s middags). Achteraf gezien had ik beter een Long Black kunnen maken (nou ja, met melk en suiker dan :)), dan had ik tenminste nog zo’n leuk schuimkraagje. Nou ja, de volgende keer dan maar..