Mijn huidige PC is inmiddels 1.5 jaar oud, en dus net als een F16 toe aan een Midlife Update Program :)

Huidige situatie:

CPU: Quad-core 2.4 GHz

Memory: 8 GB

Disk: 2x 500 GB in RAID-1

Video: Geforce 8800GT ofzo

Monitor: Samsung SyncMaster 206BW

Toen ik de PC kocht was het idee om m’n MacBook als ‘hoofd-PC’ te gaan gebruiken, en deze PC naast m’n TV te zetten als soort van HTPC. In m’n slaapkamer zou ik dan een bureau neerzetten met daarop de monitor, een draadloos toetsenbord en een draadloze muis, en verder niets.

Dat plan was al vrij snel na de aankoop vervangen door de huidige situatie: in m’n slaapkamer niets meer, m’n eettafel in de woonkamer getransformeerd tot soort van bureau (die wanneer ik die als eettafel wil gebruiken vrij snel terug te transformeren is) en m’n PC als gewone PC. Tussen m’n PC en m’n TV/receiver aan de andere kant van de kamer bekabeling gelegd (Coax voor TV-tuner, UTP voor netwerk, DVI voor het aansluiten van de PC op de TV, Coax voor digitaal geluid naar m’n receiver).

In de praktijk had dat de volgende problemen:

– TV tuner heb ik nooit aan de praat gekregen. Theoretisch gezien zou zo’n Hauppauge PVR-500 het gewoon moeten doen, maar ja, theorie en praktijk… Dus van die Dual-TV-Tuner voor DVR gebruik is weinig terecht gekomen…

– De dual-DVI aansluiting van m’n videokaart zit te dicht op elkaar (of de kabels hebben te brede connectoren..) om tegelijk zowel m’n TV als m’n monitor aan te sluiten. Dus dat schoot ook niet zo op…

Overbodigheden:

– Geen kabel meer, dus die TV-tuner kan er helemaal uit

– Videokaart is nu een of andere mid-end Geforce 8800GT ofzo. In die anderhalf jaar 2 dagen Supreme Commander gespeeld, en de rest van de tijd gewoon naar 2D desktop gekeken. Dus de videokaart is een beetje overkill, en die fan op dat ding irriteert me eigenlijk best wel… De rest van de PC is best stil namelijk.

Wensen:

– PC aansluiten op de TV, of in ieder geval een fatsoenlijke mogelijkheid hebben om op m’n TV PC output te hebben

– Wat meer harddiskruimte, en de mogelijkheid om m’n harddiskruimte ‘overal’ te benaderen

– Wat meer stilte

Om met dat laatste te beginnen: de videokaart has got to go :) Eigenlijk een no-brainer. Gewoon vervangen door een of andere low-end passief gekoeld exemplaar. Moet niet al te moeilijk zijn.

Daarna maar de eerste: hier kan ik denk ik mooi m’n MacBook voor gebruiken, dan doet die tenminste ook nog iets. Eigenlijk ook niet al te lastig. De Mac past in m’n TV-meubel. Kort DVI-kabeltje kopen om de Mac aan te sluiten op de TV, audio kan naar m’n receiver via analoog kabeltje (alle digitale ingangen zijn al bezet helaas…) en een UTP kabeltje van 1 meter kan ik ook nog wel ergens vinden.

Maar dan: de harddisk. In de afgelopen tijd heeft de SSD natuurlijk terrein gewonnen en begint redelijk betaalbaar te worden. Dus dat is een optie. Andere vrij voor de hand liggend iets is om gebruik te gaan maken van een NAS, zodat m’n data gescheiden wordt van de PC. Maar ja, wat voor NAS? NASsen met 1 disk vallen af, ik wil sowieso RAID1 of RAID5 draaien. Dus dat scheelt wel weer.

Eigenlijk zijn er dus qua NASsen qua hardware twee mogelijkheden:

– 2 disk NAS (Synology DS209+, QNAP 219)

– 4/5 disk NAS voor RAID5

Aan de ene kant zijn die laatsten natuurlijk een stuk cooler, met 1.5 TB of 1 TB schijven erin heb je 3-6 TB effectieve opslagruimte. Maar ja, aan de andere kant: waar heb ik dat voor nodig? Ok, zelfs voor mezelf dus niet te verantwoorden… 1 – 2 TB is eigenlijk wel genoeg.

Maar ja, via MSB mounten, of via iSCSI, of een combinatie ervan? Hoe om te gaan met backup (mijn huidige Mozy backup voor disaster recovery werkt dan niet meer, misschien een 2e neerzetten bij m’n ouders en daar naar toe synchroniseren)? Is RAID-1 eigenlijk wel nodig, is gewoon single-disk of RAID-0 in combinatie met synchronisatie naar een aparte disk niet voldoende? Wel of geen gebruik blijven maken van m’n huidige 500 GB disks?

En m’n huidige harddisken in m’n PC wel of niet vervangen door een Intel X25-M? Een OCZ Vertex heeft wel een betere prijs/kwaliteit verhouding, maar dat gezeik met die firmware, dat is me net even iets te eng. Dan maar een beetje meer betalen. Of toch nog wachten, en voorlopig m’n 500 GB disks gewoon houden? Na 7 jaar RAID-1 gedraaid te hebben vind ik het wel een beetje spannend om daarvan af te stappen, maar aan de andere kant: wanneer je al je echte data extern opslaat biedt RAID-1 niet echt veel voordelen.

Met andere woorden: ik weet het niet :)

Opmerkingen, tips, commentaar, volledig uitgewerkte voorstellen zijn meer dan welkom!

(Oh ja, en dan vergeet ik nog het wel / niet upgraden van m’n monitor door een 24/30 inch monitor)