Op TED kwam ik tijdens een presentatie van Tim Berners-Lee een referentie tegen naar een andere presentatie. Een of andere Zweed vertelde heel interessant over allerlei statistieken die hij met behulp van ontzettend coole software presenteerde.

Die software blijkt door Google te zijn overgenomen en is vrij beschikbaar op gapminder.org. Waar het op neer komt: op die site zijn allerlei gegevens uit allerlei bronnen (UN, etc.) beschikbaar voor allerlei landen en allerlei jaren, en door middel van de software kan je die gegevens redelijk intuitief bekijken. Nou blijft nuttige informatie uit die gegevens halen natuurlijk iets wat niet triviaal is, maar het is gewoon heel cool om zelf de relaties te kunnen zien tussen bijv. mobiele telefoon gebruik en gemiddeld inkomen over de jaren heen.

Op de site zelf staan een aantal presentaties die een wat diepgaandere analyses; ik vond bijvoorbeeld het feit dat de gebruikelijke definitie van derdewereldland (grote gezinnen, korte levensduur) in de jaren 60 nog wel klopte maar inmiddels achterhaald is erg interessant.