Eigenlijk een heel raar boek voor mij om te kopen (laat staan te lezen :)), ik ben eigenlijk helemaal niet zo’n muziekliefhebber. Volgens last.fm heb ik in de afgelopen 3.5 jaar ongeveer 4300 tracks beluisterd. Nou klopt dat niet helemaal: in de auto heb ik de radio altijd aan staan, en op de zaak draaien collega’s ook af en toe muziek. Maar goed, zeg maar 1200 nummers per jaar. Dat zijn er 3 per dag, oftewel: ik heb gemiddeld 10 minuten per dag muziek aanstaan. Om een of andere reden vind ik het aanzetten van de receiver toch net iets te veel werk.

Maar daarentegen heb ik wel bewondering voor mensen die met veel plezier hun werk uitvoeren, en zich vol overgave storten in het uitdragen van hun passie. En een van die mensen is toch wel Leo Blokhuis. Zijn verhalen bevatten altijd weer van die weetjes waarvan je denkt: hoe kom je er achter.

Het boek beschrijft de verhalen achter 15 nummers. Voor de liefhebber vast een erg interessant werk, maar om eerlijk te zijn: het ging er bij mij tijdens het lezen allemaal weer langs elkaar heen. Ten eerste ken(de) ik de helft van de nummers niet, en bovendien ken ik de groepen / mensen achter de nummers al helemaal niet. Dus eigenlijk komt het er wel op neer dat ik helemaal niet tot de doelgroep behoor, en eigenlijk wist ik dat voordat ik het boek kocht.

Maar ja, ik kon het natuurlijk niet laten, dus ik heb ‘Het Plaatjesboek’ inmiddels al weer op de plank liggen…