In Praag is een paar weken geleden het nieuwste grote winkelcentrum geopend: Palladium. Pal tegenover Kotva nog wel!

Ze zijn er twee-en-half jaar mee bezig geweest, maar het resultaat is echt schitterend. Superstrak, modern, en toch de originele details van de barakken die er eerst stonden.

Direct ondergronds bereikbaar via de metro, en in principe hebben alle winkelketens die er toe doen er een vestiging. Zelfs Albert, die 200 meter van elkaar vandaan nu twee mega-supermarkten heeft zitten… Beetje kannibalistisch, maar ja, aan de andere kant: ze zullen wel moeten.

Het is aan de ene kant wel mooi, maar aan de andere kant ook wel droevig om te zien hoe Kotva nu echt de laatste mokerslag toegediend krijgt. Toen ik jong was was dat echt het warenhuis van Praag, maar een complete stilstand, en leegloop van winkels zorgt al jaren voor een negatieve spiraal: het is echt kansloos om nu nog een nieuwe winkel in Kotva te starten (zelfs met een huurprijs van 10 euro/m^2 per maand….), en de bestaande winkels hebben hun beste tijd ook wel gehad (ik zou zeggen: tijd voor het uitvoeren van je exit-strategie…).

Dit soort objecten in een stad zorgen er toch voor dat je wanneer je je in Praag bevindt je het gevoel hebt dat je in een echte stad zit, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Utrecht (ik ga niet eens beginnen met een vergelijking met Hoog Caterijne, dat zou bijna absurd zijn).