Op m’n nieuwe PC heb ik de 64 bit versie van Windows Vista Ultimate staan. In eerste instantie was ik bang voor het 64 bit aspect. Maar dat punt is me tot nu toe nog niet tegengevallen. Afgezien van een muis driver die in eerste instantie niet wou installeren (de versie op de meegeleverde CD, de versie op de website deed het wel) nog geen dingen tegengekomen die het niet doen vanwege het 64 bit gedeelte.

In z’n totaliteit zijn er echter nog wel een paar dingen die het nog niet doen:

– M’n tweede uitgang op m’n videokaart detecteert m’n TV niet. Wanneer ik de TV aansluit op de eerste uitgang, dan werkt het wel, dus het ligt niet aan de kabel, of m’n TV.

– M’n TV kaart wordt helemaal niet herkend

– Outlook XP onthoudt niet m’n wachtwoorden voor het ophalen van m’n mail

Ik ben al bezig geweest met het laatste punt. Blijkbaar vindt Vista dat Outlook XP haar wachtwoorden op zon onveilige manier opslaat, dat ze helemaal niet meer opgeslagen mogen worden. Omdat de support op Outlook XP net voor het verschijnen van Vista afgelopen was gaat Microsoft er ook niets meer aan doen, en hebben gebruikers gewoon pech. Nou snap ik dat je op een gegeven moment een grens moet trekken, maar deze grens vind ik wel een beetje raar. Kom op zeg, het gaat niet om een of andere wazige applicatie, maar over een onderdeel van de twee-na-laatste versie van de meestgebruikte Office-Suite. Je mag er best voor zorgen dat dat ding blijft werken met de nieuwste versie van Windows…

Na een beetje Googlen ben ik op een soort van oplossing gekomen. Met behulp van het opensource programma AutoHotKey is het mogelijk om automatisch handelingen uit te voeren zoals text intypen, en op knoppen drukken. Iemand heeft de moeite genomen om een script te schrijven dat Outlook opstart en daarna als de popup verschijnt waar je je logon gegevens moet

Maar het blijft absurd. Omdat Microsoft het vertikt om Outlook compatible te maken, moet je als gebruiker je toevlucht zoeken in hacks om je programma werkend te houden.