Gisteren las ik een stukje over Facebook op de blog van Marc Andreessen (interessante weblog trouwens!).

Marc beschrijft het Facebook platform, en waarom zo’n platform altijd wint boven een applicatie (MySpace, Hyves, e.d.). Na het lezen van zijn stuk maar meteen een account aangemaakt (je wilt toch wel even kijken wat het uiteindelijk is, toch?), en wanneer ik het vergelijk met Hyves, dan zijn de volgende dingen meteen opvallend:

– Snelheid (of eigenlijk, de langzaamheid van Hyves valt erg op)

– De usability is zo veel beter

– De mogelijkheden zijn zoveel meer, niet in de laatste plaats door die plugin-applicaties.

Dat laatste is inderdaad volgens mij de killer-feature van Facebook.

Facebook heeft echter toch nog wel een probleem: de hoeveelheid gebruikers, en de vindbaarheid daarvan. Ik heb toen ik mijn account opende m’n Outlook adresboek laten doorzoeken, en Facebook gaf aan dat 3 mensen uit mijn adresboek (van de paar honderd) Facebook gebruiken: een collega, een oud-klasgenote, en iemand die ik zakelijk ken. Verder is het ook lastig tot niet te doen om al browsend bekenden tegen te komen (want matcht Facebook op naam, of op email adres?). En dan kom je toch tot een groot probleem bij een Social Web Application: wanneer de rest van de wereld ergens anders zit, kan jouw applicatie wel een stuk beter zijn, maar je zult toch over een bepaalde kritische hoeveelheid gebruikers moeten komen voordat het network-effect in actie treedt en je de wereld kunt veroveren.

Dus, iedereen: registreer je bij Facebook :)