Vandaag bij J-Spring geweest. Vanochtend een half uur later vertrokken dan de bedoeling was, maar de hoeveelheid files viel erg mee, dus ik kwam om 8:35 aan, terwijl de registratie van 8:30 – 9:00 was, erg netjes dus.

Dit is de eerste keer dat ik op zo’n soort conferentie was, dus ik had eigenlijk niet echt een idee wat ik er van kon verwachten. Tijdens m’n studie wel naar een paar symposia geweest, maar of dit ongeveer hetzelfde was? Het begon in ieder geval hetzelfde: met een kop thee (al ontbrak de krentewegge ;)).

De keynote was van iemand van de hoofdsponsor Atos Origin, en hoewel het verhaal best interessant was, was het naar mijn idee toch een beetje een te commercieel praatje. Als je gewoon een erg interessant verhaal verteld, dan hoeven daar niet 3 reclamefilmpjes tussendoor. Een of twee keer melden dat je ergens werkt (als dat al nodig is…) en tijdens je verhaal ook je concurrentie vermelden werkt volgens mij een stuk beter. Van de keynote van een symposium in het verre verleden weet ik eigenlijk niets meer, afgezien van dat het verheel heel interessant was, de spreker boeiend kon vertellen, het verhaal generiek gehouden had en dat hij bij Ericsson werkte. Dus na 5 jaar heb ik nog steeds een positief gevoel bij die keynote, en koppel ik het nog steeds aan Ericsson (terwijl hij net zo vaak Nokia, Siemens, e.d. genoemd heeft).

Ik had ‘s ochtends gekozen voor de bijeenkomt ‘The State and Future of Enterprise Java’, gegeven door Alef Andersen en Joris Kuipers. Deze sessie was erg Spring georienteerd, maar was voor mij – zonder praktische hands-on Spring kennis – goed te volgen. Het gedeelte over Javaconfig vs. Autoconfig in Spring heeft bij mij wel een paar interessante gedachten getriggerd. In ieder geval iets om de komende paar weken eens te laten bezinken en eens goed over na te denken. Het gedeelte over OSGi was (uiteraard) iets minder ‘nu’, maar liet een interessant beeld zien over hoe Enterprise Applicaties in de toekomst opgebouwd kunnen worden. Na ‘terug naar de pojo’ wordt het over een tijdje misschien inderdaad ‘terug naar de pojar’ :) Ik heb erg genoten van de sessie. Je kon echt merken dat Joris en Alef weten waar ze over praten en de snelheid waarmee Alef code aanpassingen uitvoerde was zwaar impressive (ok, zijn laptop is ook ‘iets’ sneller dan mijn laptop, maar toch, ik moet eigenlijk echt eens een Eclipse keyboard-shortcut pagina googlen).

De lunch was echt een zware tegenvaller: ik ben bijna drie kwartier bezig geweest om uberhaupt iets te eten te vinden. Eerst na veel zoeken boven een rij gevonden waar mensen stonden te wachten, maar 5 personen voor ik aan de beurt zou zijn werden we allemaal weggestuurd met de mededeling dat alles op was. Toen na veel omzwervingen beneden een tafel gevonden waar vele mensen als hongerige hyena’s stonden te wachten totdat de catering weer een schaal met 10 broodjes op tafel zetten. Dus uiteindelijk toch nog twee broodjes kunnen bemachtigen. Maar goed, je komt voor de interessante verhalen, en niet voor het eten, dus eigenlijk maakte me dat niet zo veel uit.

Na het eten was de technical keynote, gegeven door Kirk Pepperdine. Een interessant verhaal (waardoor ik toch weer geneigd ben om weer eens wat dieper in de verschillende garbage collection strategieën te duiken), dat wat mij betreft nog wel iets dieper had mogen zijn, maar waarschijnlijk ben ik daar een van de enigen van. Om me heen hoorde ik achteraf alleen maar mensen die melden dat ze afhaakten na L1/L2 caches en NUMA.

Na de technical keynote naar een sessie geweest die ik persoonlijk niet zo’n succes vond: ik miste een beetje de toegevoegde waarde van de sessie boven het zelf bestuderen van de API. Hoewel ik de API van tevoren helemaal niet kende, en dus met 0.0 voorkennis aan de sessie begon heb ik niet echt het idee gehad dat ik iets nieuws geleerd heb. Er had denk ik een stuk meer in de presentatie gezeten wanneer de voorbeelden voorbeelden waren geweest uit de praktijk. Zo’n API bespreken aan de hand van de standaard voorbeelden is altijd zo… standaard. Het zelfde krijg je wanneer je Yet-Another-Encryption-Technology alleen uitlegt met het standaard Alice en Bob verhaal.

Daarna ben ik naar een sessie geweest over een onderwerp waar ik weer niets vanaf wist: JCR. Eigenlijk weet ik er nu nog steeds weinig van af, maar het verhaal was boeiend om naar te luisteren, en werd gegeven met veel humor en plezier. Zo kwam nog even het enige programma ter wereld ter sprake dat begon als 3D en eindigde als 2D :). Leuk pragmatisch stuk wat vanuit een interessant oogpunt (namelijk meer als eindgebruiker dan als ICT dienstverlener) verteld werd. Dat ik nu nog steeds weinig van JCR afweet is eigenlijk niet waar: ik weet nu voldoende om te weten dat het voor mij op dit moment niet een interessant iets is om me mee bezig te houden; en da’s ook nuttig.

Tenslotte naar een presentatie over PMD geweest. Hoewel slechts de helft van wat op de site stond behandeld is was het wel interessant om in aanraking te komen met een mogelijk alternatief voor Checkstyle. Grappig was dat Wouter 2x krampachtig zich probeerde te herstellen van het noemen van het bedrijf waar hij gedetacheerd zat (‘kp… een grote telecomprovider’), terwijl dat gewoon op de nljug site staat. PMD lijkt me in ieder geval wel iets om eens een keer te bekijken, met Checkstyle merk je een duidelijke performance hit (of schrijven wij gewoon te veel code die niet voldoet aan onze eigen standaarden…? :)) waardoor het vaak niet werkbaar is.

Wat daarnaast ook wel opvallend was was het aantal Macs waarmee gepresenteerd werd (3 van de 6 sessies), en het feit dat er 2x problemen met een Mac waren en 0x met een PC… Hmm… ik zie een interessant fenomeen :)

Al met al een erg geslaagde dag, waarbij ik in ieder geval weer genoeg dingen heb opgepikt om over na te denken.