Twee jaar geleden heb ik m’n eerste console gekocht. Daarvoor altijd computerspellen op de PC gespeeld. Met de Xbox ging een halve wereld voor me open. Opeens geen gezeik meer met drivers updaten, net te weinig geheugen vrij, etc. Gewoon schijfje in het ding en spelen. Geniaal.

Toen de Xbox 360 uitkwam nagedacht of ik die zou kopen. Conclusie was: even wachten tot hij goedkoper wordt, en daarna de Xbox inruilen voor de Xbox 360. Nou ja, anderhalf jaar later is de Xbox nog steeds niet goedkoper geworden, en met de pas geflopte PS3 en de niet verkrijgbare Wii zal dat ook niet snel gebeuren. Dus, ‘s ochtends op Koninginnedag de knoop doorgehakt: ik ga toch maar een Xbox 360 kopen. Even op internet kijken, en wat blijkt: de Mediamarkt is gewoon open.

Dus om half twaalf staat David voor de mediamarkt: gesloten. Bummer. Gaan ze blijkbaar pas om 12.00 open. Dus eerst nog even een rondje Utrecht gemaakt. Ik was nog geen 5 meter buiten Hoogh Catharijne en iemand van de staatsloterij probeert mij een oranje opblaasbare kroon in m’n handen te duwen. Gelukkig ben ik nuchter genoeg om zijn actie te onderkennen, en zonder opblaasbare kroon op m’n hoofd kan ik m’n weg vervolgen. Verder viel er weinig te doen, alles was gesloten en er waren eigenlijk maar weinig mensen. Wanneer ik rond 12:05 weer bij de Mediamarkt aankom dacht ik dat ik waarschijnlijk een van de eersten zou zijn. Niets is echter minder waar. Inmiddels staat half Utrecht in de Mediamarkt (de andere helft is waarschijnlijk aan het bijkomen van de Koninginnenacht…). De VGA kabels zijn uitverkocht, dus met alleen een Xbox 360 Supersize Pack en Project Gotham Racing 3 sta ik al snel weer buiten.

Thuis aangesloten, en zelfs met ‘gewoon’ composite ziet het er best wel goed uit. Een paar races gespeeld. Na ongeveer twee uur zit ik te denken: waarom duurt het laden nou zo lang. Ongeveer twee seconden daarna krijg ik het antwoord:

Xbox 360 disc unreadable

DVD uit de drive gehaald, en ja hoor:

Xbox 360 scratches on the DVD disk

Allemaal krassen op de DVD.

Nou had ik wel op Internet allerlei verhalen gelezen over een krassende Xbox 360, maar ja, die nam ik met een korrel zout: dat zullen wel allemaal van die malloten zijn geweest die hebben lopen slepen met hun werkende Xbox… En wanneer het echt een probleem zou zijn, dan zou Microsoft natuurlijk allang de drive die dit op z’n geweten heeft hebben vervangen door een exemplaar dat 3.8 cent duurder is, maar die niet die problemen geeft.

Maar blijkbaar niet dus. M’n Xbox heeft altijd gewoon plat gestaan, in m’n A/V-meubel, en verder heb ik de DVD alleen 1x uit het doosje in de Xbox geplaatst. Verder ben ik nooit dichter dan 1m bij de Xbox gekomen (geniaal systeem trouwens, dat je met je controller je console aan/uit kan doen).

In eerste instantie dacht ik dat het nog wel meeviel. Met een beetje poetsen kreeg ik de DVD weer in zo’n staat dat hij weer gelezen kon worden. Maar dit weekend was het weer (2x dit keer zelfs) raak. Dus volgende week kan ik terug naar de Mediamarkt… kijken wat Mediamarkt / Microsoft gaat doen om het probleem op te lossen… :(