Een tijdje geleden al de software die ik gebruik voor dit weblog geupgrade van WordPress 1.2 naar 2.0. Ik had een hele problematische migratie verwacht, maar ‘t viel reuze mee:

De verplichte tussenupdate naar 1.5 was echt een kwestie van files neerzetten, en upgrade.php aanroepen om de database te converteren.

De upgrade naar 2.0 was eigenlijk niet zo, alleen toen kwam hetgene wat me nog het meeste tijd heeft gekost: het nieuwe template systeem. Ik heb op dit moment maar de makkelijke hackerige manier gebruikt: een paar regels verwijderen en aanpassen (staat allemaal goed gedocumenteerd) en dat als template gebruikt. Niet helemaal zoals je het zou willen (of zoals WordPress 2 het zou willen eigenlijk), maar ‘t werkt allemaal wel.

Het ging allemaal zo verbazingwekkend snel (‘t backuppen voor de upgrade heeft het meeste tijd gekost): in een uurtje ofzo was ik klaar (en wanneer ik beter had gelezen en niet de verkeerde css file zat aan te passen in de template had het nog een kwartier sneller gekund), dus toen maar besloten om Gravatar te gaan integreren.

Gravatars zijn globally recognized avatars – van die plaatjes die je bij fora hebt, alleen dan voor weblogs. Erg cool dus… Wanneer je ook zo’n cool plaatje bij je reactie wilt moet je je aanmelden bij Gravatar en dan met dat email adres een reactie plaatsen. Het email adres dat je hier invult bij een reactie wordt niet getoond op de site, en wordt alleen gebruikt om evt. een Gravatar te tonen.

Wanneer ik de komende tijd weer wat tijd over heb moet ik nog m’n template een beetje fatsoeneren zodat het een echt WordPress 2 template wordt, en daarnaast de Pages aan de praat krijgen (en een paar pagina’s schrijven…), en die ook een plaatsje in de template geven.