Afgelopen vrijdag was ik nog druk bezig met twijfelen, maar zondag had ik hem al thuis staan… m’n home cinema set.

Dat moet natuurlijk meteen geinstalleerd worden. Eerst voor de vorm de boekjes er maar bij pakken… slik…

Dat is 4.8 cm puur informatie! Ik heb slechts 9 boeken die dikker zijn dan dat (net even geteld), ik hoop toch niet dat voor het bedienen van een apparaat dat wat geluid maakt je meer kennis moet hebben dan in – ik pak maar een willekeurig redelijk-dik-maar-met-z’n-4.7cm-toch-dunner boek uit m’n kast – Software Engineering – a practitioner’s approach van Pressman staat..

Maar goed, vervolgens gooi ik de boeken in een hoek (manuals zijn voor watjes), en pak ik de dozen verder uit… damn… waarom weegt zo’n home cinema set maar 20% minder dan mijzelf? Nou ja, 2 dozen met wat stekkertjes (ok, redelijk veel stekkertjes) achterop, een paar snoertjes (27.50 fucking euro voor een stom kabeltje van een halve meter waar geluid via licht over getransporteerd kan worden?), en 6 boxjes: zo moeilijk kan het niet zijn om dat zonder manual in elkaar te prutsen.

Dus vol goede moed begin ik aan een willekeurige box wat van draad te prutsen (probleem 1: welk draadje moet nou in de + en welke in de -? Ik weet het, het maakt geen fluit uit natuurlijk, koperdraad is koperdraad, maar goed, ik wil het toch wel ‘goed’ doen… 1e keer spieken: + moet het draad in met de strepen). Geen probleem. De andere kant van dat draad moet natuurlijk achter in de versterker. Front right moet gewoon in de gaatjes van Front R (probleem 2: A? B?, huh? Ach, het zal wel A zijn! – dat moet toch haast wel, toch?). Simpel. Schroefje eruit draaien, draadje in het schroefje, schroefje erin draaien. Draadje eruit. Hmm…. Schroefje eruit draaien, draadje in het schroefje, schroefje erin draaien. Draadje er weer uit…

Toch maar een 2e spieken dan…. He, die gaatjes zitten er blijkbaar voor de grap… de draadjes moeten aan de zijkant van het schroefje. Welke Industrieel Ontwerper heeft dat nou dan weer verzonnen, en belangrijker: waarom is hij afgestudeerd? Als je niets in het gaatje moet proppen, waarom heeft dat schroefje dan uberhaupt een gaatje?

Nou ja, om een kort verhaal lang te maken… 2 uur later heb ik alle boxen aangesloten (he, je moet zulke dingen wel met precisie doen), en heb ik de rest van de kabels ook aangesloten gekregen (dan blijkt zo’n optische kabel van 0.5 m toch best wel kort… eigenlijk een beetje te kort zelfs…), en kan hij z’n vuurdoop krijgen…

Ik zet hem aan: de lampjes branden allemaal. Mooi. Input mode op tuner, ok. Langzaam draai ik het volume op van -70 dB tot -50 dB (interessante schaalverdeling, is dat ook nog ergens op gebaseerd? Later toch maar eens in de manual opzoeken.. :)), en waarempel: hij doet het.

Zo, nu hoor ik ook tot de ‘coole’ groep met een DVD speler :) Ik vraag me eigenlijk af, zou ik de enige Nederlander geweest zijn met 31 DVD’s zonder DVD speler?