Na 3 J-Springs was het wel eens tijd voor m’n eerste J-Fall. Dus vanochtend vroeg de auto ingestapt om naar Bussum te gaan. Ik zou om 07:56 2 collega’s oppikken bij Utrecht Lunetten (zodat we ruim op tijd zijn), maar een van hen (ik noem geen namen… kuch) vind het verstandig om op Lunetten maar niet uit te stappen, en verder te gaan naar Centraal :) Dus 25 minuten later dan gepland vertrekken we vanaf Lunetten. Tomtom vind het een goed idee om ons bij de oprit A27/A28 de verkeerde kant op te sturen (he, altijd een apparaat de schuld geven toch, ik acht de kans dat ik zelf verkeerd zou rijden bijna nihil… :)), dus halverwege Amersfoort draaien we maar eens om om maar eens de goede kant op te gaan rijden… Uiteindelijk komen we heel netjes om 2 voor 9 aan, zodat we mooi op tijd zijn….

Terwijl we staan te wachten op een collega wiens inschrijving niet gevonden kan worden (achteraf blijkt dat wanneer je een tussenvoegsel als ‘den’ hebt, je onder de ‘D’ geclassificeerd wordt…) kijken we even rond bij de boeken-stand. Mooi moment om Java Concurrency in Practice te kopen. 4e boek in 4 dagen, en nog maar 70-80 boeken niet gelezen in de boekenkast, maar deze kon ik uiteraard niet laten liggen… ;)

De keynote wordt gegeven door iemand van Sun, en valt me best wel tegen. Inhoud: 0,0.

De presentatie erna over de performanceverbeteringen binnen Java 7 was wel interessant. Het stuk over de G1 garbage collector was voor mij persoonlijk het meest nuttig; achteraf erover terug-googlend blijk ik er een hele tijd geleden al eens iets over gelezen te hebben, maar in dat stuk ontbrak wel het een en ander aan informatie. Waar ik zelf ook wel blij van werd was het fork-join framework, we krijgen nu eindelijk OpenMP-achtige dingen in de taal. Voor in de toekomst erg belangrijk in mijn ogen…

Daarna naar de presentatie Scaling Out with Hadoop and NoSql geweest. Erg leuke presentatie met goede slides die echt iets toevoegden. Leuk gebruik van Twitter, dat had ik nog niet eerder gezien. Inhoudelijk kwam er niet heel veel nieuws voorbij, maar ja, in 3 kwartier is het ook lastig om zoiets omvangrijks te presenteren waarbij je de diepte in gaat (lees: dat is eigenlijk onmogelijk :)), dus dat lag ook niet echt in m’n verwachting. Het overzicht met de verschillende noSql oplossingen van dit moment is wel handig, dus zodra die online komt ga ik diegenen waar ik nog niets over gelezen heb eens allemaal langs.

Ik had van tevoren weinig verwachting van de tweede keynote. Maar achteraf gezien was het wel een leuke presentatie. Niet iets waar ik uit mezelf naar toe zou gaan, maar de voorbeelden die gegeven werden tijdens de presentatie waren wel een eye-opener. Kijk, zo kan je een schade-formulier binnen een verzekering-administratie ook opbouwen. Toch ‘iets’ anders dan wat ik gewend ben.

Daarna was het tijd voor The Quest for Parallellism: How To ‘upgrade’ Your Application. Een niet heel erg wereldschokkend overzicht van verschillende patronen voor het gebruik van concurrency binnen je applicatie.

De laatste twee presentaties heb ik enigszins just-in-time gekozen. Ik was van plan om te gaan naar de presentatie over de Google App Engine, en de presentatie over Google Wave. Bij de eerste vroeg ik me af of ik nog iets nieuws zou zien na de Google App Engine introductie vorige week op de StackOverflow DevDays. Bij de tweede, tsja, zonder Google Wave account blijft dat ook zo abstract.

Dus bij de een-na-laatste presentatie gekozen voor (nog een) presentatie over Java 7. Stuk over project Jigsaw was wel leuk, maar ik mistte wel de connectie met / verschillen tov / voor- en nadelen tov osgi. Verder gewoon een sterke presentatie.

Bij de laatste presentatie ben ik 1 minuut voor het begin geswitcht naar TDD As If You Meant It. Redelijk onorthodoxe presentatie. En hoewel ik over het algemeen niet zo te spreken ben over van die geforceerde lebbisenjansen taferelen was dit goed uit te houden. Ik weet of ik nou zo all-the-way TDD ga, maar het was wel interessant om het eens te zien.

Al met al een dag met voornamelijk goede en interessante presentaties. Weer een paar interessante dingen gezien (Flex user interfaces) en weer voldoende gedachtes en aankopingspunten om me weer in nieuwe dingen te verdiepen (Java 7, G1, NoSql) waar je tijdens je dagelijkse werk (jeuh, binnenkort waarschijnlijk de laatste Java 1.3 omgeving upgraden!) nooit mee te maken krijgt, maar toch eigenlijk wel essentieel zijn om bij te blijven…