Een tijdje geleden kreeg ik weer eens een brief van de ING; een pensioenscheck. Op basis van wat multiple-choice vragen probeert de ING informatie van mij los te peuteren onder het mom van: als u deze informatie inlevert kunnen wij bepalen of u een pensioenadvies nodig heeft.

Ik zit helemaal niet te wachten op een pensioenadvies. Ja, ik heb een pensioengat (gelukkig wel zeg…), en ja, ik weet dat ik genaaid wordt, en nee, ik wil geen aanvullende pensoenregelingen. Het idee is nog steeds gewoon dat ik niet afhankelijk word van m’n pensioenpotje…

Maar anyway, ik vind het toch altijd wel interessant om te kijken wat ze nou weer schrijven… En ‘t begint al lekker…

Vraag 2c

Heeft u een pensioenregeling via uw werkgever, voor uzelf of uw nabestaanden?

Antwoorden:

– Ja, via mijn werkgever, gebaseerd op mijn laatstverdiende loon (eindloonregeling)

– Ja, via mijn werkgever, gebaseerd op mijn gemiddeld verdiende loon (middelloonregeling)

– Ja, via mijn werkgever, maar ik weet niet exact volgens welke regeling

– Nee, ik heb geen pensioenregeling via mijn werkgever

Ok, en wat nou als ik wel een pensioenregeling via mijn werkgever heb, ik ook precies weet wat die regeling is, en die regeling niet gebaseerd is op mijn laatstverdiende of mijn gemiddeld verdiende loon? (hint: beschikbare premieregeling). De ING laat weer eens een knap stukje kansloosheid zien… Dat soort lui zouden mij advies over m’n pensioen moeten geven?