De problemen met Outlook XP icm Vista hebben mij doen besluiten om eens verder te gaan kijken. Ik was in eerste instantie van plan om m’n mail op een IMAP server neer te zetten zodat ik overal bij m’n mail kan komen, wat op zich best handig is. Maar goed, a heel even nagedacht te hebben had ik zoiets van: da’s toch eigenlijk best een boel gedoe, dat kan ik beter uitbesteden. Dus toen Gmail een tweede kans gegeven. Ik had m’n eerste Gmail account een paar jaar geleden geopend, toen het nog hip was, je slechts 1 GB ruimte had, en je via-via geinvite moest worden. Maar toendertijd vond ik het niet echt een handige manier voor m’n mail: m’n PC stond toch altijd aan, en met Remote Desktop kon ik toch altijd bij m’n email komen. Dus dat idee stierf een hele snelle dood.

Nou ja, een paar jaar later is de situatie anders: m’n PC staat niet altijd meer aan, ik kan niet meer via Remote Desktop inloggen, m’n internet verbinding is een stuk trager, Outlook werkt nog maar half. Dus misschien dat het nu allemaal anders wordt.

Wat wel een beetje vervelend was: ik had toedertijd een ‘mooi’ emailadres aangemaakt, en toen ik Gmail maanden niet meer gebruikt had, kreeg ik op het emailadres wat ik gebruikt had bij de signon waarschuwingen dat m’n emailadres binnenkort opgeheven zou worden: mooi, dacht ik nog. Nou ja, binnenkort betekent bij Google toch iets anders dan bij mij, want het emailadres bestond nog steeds. Handig toch, zou je zeggen? Maar helaas: ik had inmiddels een Google-account aangemaakt die ik gebruik voor o.a. m’n Google Reader, Google Analytics, Google AdSense. Het handigst zou dus zijn om m’n Gmail adres te koppelen aan m’n Google-account, maar veel zoeken en proberen bleek dat niet echt mogelijk te zijn. Twee account was niet handig, en alles overzetten naar het oude Gmail adres was vanwege Google AdSense ook niet zo praktisch :). Toen kwam ik op het handige idee om dan maar m’n oude Gmail adres te deactiveren (na veel zoeken wat ik die optie tegengekomen), maar dat bleek ook niet zo’n handige actie… Wanneer ik m’n Gmail-naam moest invullen bij m’n huidige Google-account bleef hij maar zeuren dat de oude naam in gebruik was… Na anderhalve week was ik dat zo zat dat ik de quest voor m’n mooie adres maar opgegeven heb en gekozen heb voor een ander (veel lelijker :)) adres (niet dat het heel veel uitmaak, ik gebruik het Gmail adres alleen om in te loggen, voor mailadressen zelf gebruik ik gewoon m’n domeinnaam).

Maar goed, het is inmiddels een paar weken verder, en afgezien van de vele problemen om m’n mail via IMAP naar Gmail te importeren (dat ligt meer aan Outlook, die vind het geen leuk iets om een paar duizend emails in 1x te uploaden naar een IMAP server, en die wordt heeeel erg traag bij het checken van email – het controleren van email via Outlook duurt nu 30 seconden ofzo – nog een reden om Outlook te ditchen…) ben ik wel tevreden. Nou is m’n prive email sowieso niet echt meer een belangrijk communicatiemiddel (van vele tientallen mails per dag in 2000-2003 naar enkele per dag nu), dus ik heb niet al te hoge eisen meer aan een email-client.

Ik moet nog wel een beetje wennen aan het zoeken naar emails, en de manier waarop je archiveert. Vroeger archiveerde ik alles in mappen (op de UT op onderwerp / vak, daarna op onderwerp / afzender), en ik heb die mappenstructuur 1-op-1 overgenomen via labels (dat gebeurt automatisch wanneer je via IMAP upload), maar dat is een beetje overbodig geworden nu ik heel makkelijk en snel op email-adres kan zoeken / filteren. Ik zit er nu aan te denken om alle bestaande labels te verwijderen, en om met 1 grote inbox te gaan werken, maar ja, ik weet het eigenlijk nog niet…

Ik zit ook nog te kijken met m’n UT archief. Dat heb ik nu nog als .pst bestand, maar eigenlijk is het handiger om dat ook maar naar Gmail te uploaden, en m’n verzonden berichten: ik ben benieuwd of ik die op een of andere manier in m’n sent-items op Gmail ga krijgen.