Eindelijk is het er dan van gekomen; ik heb Peopleware gelezen. Wanneer je de review van Joel leest dan denk je dat het een goed boek is, maar het is zelfs beter :)

Het boek bestaat uit 26 + 8 redelijk losstaande hoofdstukken die vrijwel allemaal een heel goed beeld geven of het hoe en wat van het maken van software.

Meest memorabele quote uit het boek:

Those who build Methodologies are tortured by the though that thinking people will simply ignore them. In many organizations, that is just what happens. Even more upsetting is the opposite possiblity: that people won’t ignore the Methodology, but will instead do exactly what it says to do so [..]

Ik denk dat dat stukje zo correct is: wanneer je standaarden en richtlijnen hebt om aan te voldoen dan moet je je denk ik altijd beseffen dat die standaarden en richtlijnen er voor bedoeld zijn om je bij je werk te helpen en om de kwaliteit te verbeteren. Maar dat er ook een 80/20 (of 90/10, whatever) principe speelt: een heleboel dingen valt binnen een standaard of een richtlijn samen te vatten, maar het maken van software blijft altijd een stuk ‘maatwerk’: niet alles wat je maakt is te doen via ‘de standaard’, en dan kan je je heel moeilijk gaan lopen wringen om toch maar ‘de standaard’ te volgen, maar soms is het beter om bewust geen gebruik te maken van ‘de standaard’. Sterker nog: juist doordat ‘de standaard’ je de mogelijkheid geeft om het merendeel van de applicatie op een standaardmanier te maken, en je daardoor dus tijd bespaart, kan je relatief meer tijd besteden aan de zaken die juist niet standaard zijn, en daar dus extra aandacht aan besteden.

Wat verder wel een erg interessant hoofdstuk is, is hoofdstuk 10 (‘Brain time versus body time’), waarin de auteurs waarin onderbouwd wordt waarom het erg lastig is om development werk (eigenlijk alleen goed te doen wanneer je in een flow zit en niet afgeleid wordt) te combineren met teamleiding / projectleiding (juist gebaseerd op overleg, met teamleden en met de klant). Ik heb dat in de praktijk zelf wel ondervonden, maar pas nu snap ik ook waarom de combinatie erg lastig is (of eigenlijk: gewoonweg bijna orthogonaal).

Nou ja, eigenlijk zijn (bijna) alle hoofdstukken wel interessant. Echt een must-read; en dan ‘not just once, but once a year.’ ;)

Nou, inmiddels 7 boeken van de Joel’s Programmer’s Bookshelf gelezen, en nummer 6 van het Fog Creek Software Management Training Program lijstje. Kijken of ik in de komende 36.8 jaar de andere boeken ook gelezen krijg :)