Tijdens de verkiezingen op 22 november ben ik in Praag en aangezien het niet heel praktisch is om voor de verkiezingen even heen en weer te gaan moet ik op een andere manier mijn taak in het democratisch proces dat we in Nederland hebben volbrengen.

Stemmen in Praag kan niet, schriftelijk stemmen ook niet (dat is alleen mogelijk wanneer je in het buitenland woont), en stemmen via Internet is natuurlijk al helemaal toekomstmuziek. Dus dan maar via een machtiging. Op de oproepkaart staat dat wanneer ik iemand wil machtigen buiten mijn stemdistrict (lees zo ongeveer: iemand die niet op het zelfde adres als jezelf woont, Nederland heeft ongeveer 10.000 stemdistricten, dus het gebeurt al vrij snel dat iemand in een ander stemdistrict zit) ik dat schriftelijk moet doen met een formulier dat ik kan ophalen via http://www.utrecht.nl/verkiezingen en bij Burgerzaken.

Dat laatste zie ik helemaal niet zitten (en de gemeente – terecht – waarschijnlijk ook niet): een uur in de rij staan om een formulier op te halen. Dus dan maar even naar de website.

Daar aangekomen zie ik een pagina zonder enige uitleg, met in het midden links naar Stemwijzer en Kiescompas, en links een menu. Ik heb blijkbaar een menu-item nodig dat vooral uit jargon bestaat: ‘aanvraagformulier volmacht’, maar wanneer ik erop klik krijg ik nergens bevestiging dat ik inderdaad op deze pagina moet zijn. De gebruiker wordt compleet aan z’n lot overgelaten, je zou toch verwachten dat ergens op de site een verwijzing wordt gelegd naar het stukje op de oproepkaart. Maar dat is blijkbaar teveel gevraagd. Of dat in normale bewoordingen wordt uitgelegd wat een volmacht is.

Nou ja, nadat ik dus op de link geklikt heb, krijg ik een pagina voor ogen met daarop slechts een link naar een Word document (lang leve het gebruik van open formaten). Gelukkig opent ook OpenOffice het document zonder problemen, maar al snel blijkt dat het document niet alleen door mijzelf moet worden ondertekend, maar dat ook de gemachtigde voor 8 november een handtekening op dat formulier moet zetten (en ook op dat formulier mist elke vorm van aanwijzing, zoals wat ik precies moet doen met het formulier, ik moet er maar vanuit gaan dat ik het formulier moet versturen naar het antwoordnummer welke vermeld staat). De uitverkorene die de eer zou krijgen om mijn stem te mogen vertegenwoordigen ga ik niet meer zien voor 8 november, dus nu moet ik op zoek naar een ander persoon die ik nog wel voor 8 november zie.

Waarom zo moeilijk allemaal? Waarom is het niet gewoon mogelijk om met behulp van DigiD iemand te machtigen? Verkiezingen, leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker…