Vorige week voor het eerst van m’n leven een energie-rekening gekregen. Tot nu toe waren het of m’n ouders die de rekening kregen (de eerste 18 jaar), of huurde ik incl. GWE.

Ik moet in totaal 8 euro bijbetalen, dus Eneco heeft goed geschat: hulde daarvoor. En de specificatie van 5 pagina’s was ook erg duidelijk en overzichtelijk (hoewel de hoeveelheid punten wel een beetje extreem is (en daardoor het globale overzicht van hoeveel iets nou echt kost een beetje lastig te vinden is), maar daar kan Eneco natuurlijk niets aan doen).

Wat interessante weetjes:

Gas

Ik heb vorig jaar 12 m^2 gas gebruikt. Dit gas kost:

12 * 0.18667 = 2.24 euro

Oh, wacht, dan vergeet ik:

12 * 0.11417 = 1.37 voor de regionale opslag

20.04 vastrecht

-6.00 vastrecht korting (huh?)

12 * 0.15 = 1.80 energiebelasting

12 * 0.01250 = 0.15 transport gas

39.27 transportonafhankelijk tarief

40.88 capacteitsafhankelijk tarief

20.40 periodieke aansluitvergoeding

18.69 meterhuur

26.05 BTW

Dus totaal kost die 12 kubieke meter gas niet 2.24 euro, maar 164.89 euro.

Ik zit me nu serieus af te vragen of het misschien niet verstandig is om m’n gas af te laten sluiten en over te gaan op gasflessen. Volgens mij is dat een stuk goedkoper. Maar ik heb het idee dat dat meer gedoe gaat geven dan dat me lief is…

Electra

Ik gebruik meer dan 70% van m’n energie ‘s nachts en in het weekend (lang ‘leve’ de electrische boiler :)), dus dag/nachtstroom is voor mij wel een stuk handiger dan enkel-stroom. Dit impliceert ook dat een groot gedeelte van de hoeveelheid stroom die ik verbruik (3017 kWh) niet echt afhankelijk is van mijn ‘echte’ gebruik (lampen, PC, TV, XBbox :)), dus evt. besparen zal lastig worden (ok, lekker kort door de bocht: juist het grootste punt waarschijnlijk (de boiler) is compleet afhankelijk van het warm-water gebruik).

Warmte

De stadsverwarming vond ik maar een raar gedoe: je hebt op je radiatoren metertjes zitten die als je erop drukt een getal weergeven, maar tot je jaarlijkse specificatie is het onbekend hoe veel zo’n getal nou is (dit is afhankelijk van het totaalgebruik van de flat), zowel in GJ als in euro. Wel vrij vervelend eigenlijk.

Nou weet ik dat m’n verwarming niet echt lekker is: of hij staat uit, of hij staat helemaal aan (zeg 1 mm kraan opendraaien). Dit is zeker nog een verbeterpuntje (volgens mij een kwestie van andere ventiel (volgens mij heeft de huidige een te hoge doorvoer) en thermostaatkranen). Dus nu moet ik nog de hele tijd handmatig m’n verwarming aan en uit moet draaien en dat vergeet ik uiteraard af en toe: vrij veel onnodige warmtegeneratie. Klopt ook: met m’n 19.66 GJ zit ik ruim boven het gemiddelde in m’n flat.

Variable kosten

Het is natuurlijk wel interessant hoe groot gedeelte van m’n rekening nou uit variabele kosten bestaat (waar je tot op zekere hoogte zelf iets aan kan doen).

Variabel Electra: 264.85

Vast Electra: 156.11

Variabel Gas: 6.61

Vast Gas: 158.60

Variabel Warmte: 428.25

Vast Warmte: 137.09

Vast Boiler: 100

Totaal Variabel: 700

Totaal Vast: 550

Totaal Electra: 420

Totaal Gas: 165

Totaal Warmte: 565

Totaal Boiler: 100

Conclusie: qua kosten zit het meeste in de variabele kosten (toen ik in eerste instantie vluchtig over de specificatie heen keek had ik eigenlijk een ander gevoel daarover), waarbij ik m’n warmte gebruik nog significant kan terugbrengen verwacht ik. Gas is eigenlijk alleen vaste kosten, wel redelijk duur voor dat koken, maar ja, na 1 jaar op electra gekookt te hebben heb ik dat er wel voor over, wat was dat een drama zeg…

Ik ben benieuwd wat de eindstand volgend jaar wordt… (ja, eigenlijk is dit gewoon een verkapte notitie om volgend jaar te kunnen vergelijken… :)).