Tijdens m’n verbouwing had ik een goedkope (30 euro ofzo) LG stofzuiger, maar het zuigen van al het gruis enzo deed de stofzuiger geen goed. Wanneer je de stofzuiger aanzet komt er een enorme stofwolk uitzetten. Niet echt praktisch als je bedenkt wat het doel van stofzuigen is.

Met andere woorden: ik was wel toe aan een nieuwe stofzuiger.

Uiteraard op Internet gezocht naar informatie over stofzuigers. Maar net als bij bijvoorbeeld wasmachines is dat een regelrechte ramp. 15-duizend verschillende modellen, zonder dat duidelijk is waarom je nou voor een bepaald type zou moeten kiezen en zonder echte unique-selling-points. Om een veilige keuze te maken (ik wou nu een stofzuiger die het iets langer dan 3 maanden zou uithouden) wat A-merken op de long-list gezet: Philips, Miele, Dyson.

Het eerste merk dat afviel was Philips: wat een malloten lopen daar op de design-omgeving zeg. Wanneer je een mid-end tot high-end aparaat koopt wil je over het algemeen een design hebben dat netraal is en dat enige tijd mee kan. Het lukt Philips maar niet om dat te begrijpen. Toen ik 6 jaar geleden m’n monitor moest uitkiezen (19″, 1500 – 2000 gulden categorie) had Philips ook een model wat er totaal niet uitzag (met zo’n rare bolle knop bovenop; leuk voor je Renault Twingo, maar niets voor op een high-end monitor…), beetje jammer. Maar goed, Philips stofzuigers zien er meer uit als een mislukt SUV dan als een sofzuiger. Mijn excuses trouwens aan het echtpaar dat in de winkel erg geinteresseerd naar een Philips stofzuiger stond te kijken (met nadruk op stond…) toen ik iets te hard tegen m’n vader zei dat je nog niet dood gevonden zou willen worden met zo’n stofzuiger in je woning, die uitspraak was misschien iets te onsubtiel en had ik mij iets genuanceerder moeten uitlaten.

Dus dan Dyson en Miele. Eens naar hun websites gekeken. Die van Dyson is significant beter. De verschillende modellen uitgestald, met informatie over de technieken. En, heel belangrijk, per model de added-value ten opzichte van de andere modellen. Technisch gezien zijn die Dyson stofzuigers natuurlijk wel erg cool, geen gedoe met stofzakken enzo. Het probleem wat ik met Dyson stofzuigers heb is dat het stofreservoir doorzichtig is: je zuigt juist al die troep op zodat het niet meer zichtbaar is, toch? Exit, Dyson.

Dus toen eigenlijk uitgekomen op Miele. Volgens mij het meest veilige merk om een stofzuiger van te kopen. Bekend om hun goede kwaliteit (weet zelfs ik als stofzuiger-leek), en het tijdloze design. Nou ja, alleen nog even kijken welk model. Eitje, toch? Nou, dat valt wel even tegen… Op de site staan 23 modellen, alleen kiesbaar via het typenummer (oh, de S712 of toch de S381?), wanneer je in eerste instantie de verschillen probeert te ontdekken wordt dat ook erg moeilijk gemaakt, geen uitleg over de verschillende zuigmonden (de ene heeft de SBD 285-2, een andere de SBD 450-3; er zal toch wel verschil zijn?), geen uitleg over de verschillende filters. Je wordt echt compleet aan jezelf overgelaten.

Dus toen de stofzuiger van m’n keuze maar uitgezocht aan de hand van het meest stupide huisvrouwenargument dat je maar kan verzinnen: de kleur. Er was ook een gele, maar die kleur vond ik niet mooi (hij was wel 40 euro goedkoper, maar ja, wat is nou 40 euro als je dan de komende 15 jaar tegen een lelijke stofzuiger staat aan te kijken? :)).

Nou ja, ik heb de stofzuiger nu een tijdje, en ik moet zeggen: wat een verademing. In tegenstelling tot al mijn vorige stofzuig-avonturen is stofzuigen nu bijna een hobby geworden. Hij is stil, rijdt lekker over alle drempels heen, en bovenal: hij zuigt gewoon echt goed. Vroeger was stofzuigen: 10x heen en weer over een plek waar vuil lag (ok, misschien moet ik gewoon iets vaker stofzuigen zodat ik niet eerst 3 maanden die troep in de vloerbedekking loop te trappen…), en dan bestond de kans nog steeds dat het niet weg was. Tegenwoordig is stofzuigen: 1x heen en weer, en de vloerbedekking is weer zo goed als nieuw.

Bovendien zijn alle gadgets mooi weggewerkt in het openklapbare deksel. Echt netjes afgewerkt. De stofzuigerstang is ook in lengte verstelbaar, zodat je als je iets kleiner of groter dan de gemiddelde persoon bent niet meteen zware rugpijn krijgt van het stofzuigen.