Maandag naar Den Ham geweest en daar m’n twee bestelde objectieven opgehaald. Dus sinds maandag ben ik de gelukkige eigenaar van m’n eerste L objectief: een 17-40. Wow, wat een verademing zeg. Toen ik vorig jaar m’n 350D kocht heb ik in plaats van de kit-lens een Sigma 18-125 gekocht: het leek me wel praktisch om te achterhalen welk bereik ik nou het meest zou gebruiken (ik was vooral benieuwd of ik de tele-kant ging gebruiken, met m’n compact camera gebruikte ik die eigenlijk nooit, vooral omdat de lage lichtsterkte en de vaste gevoeligheid van ISO 100 op tele vooral voor onscherpe foto’s zorgde). Aangezien bijna 50% van de foto’s die ik maak tussen de 18 en de 40 mm lagen, leek me de 17-40 f/4 L wel de ideale lens (ok, de 17-55 f/2.8 L IS leek me nog idealer, alleen kan ik de extra 500 euro die die lens kost echt niet tegenover mezelf verantwoorden, m’n snapshots worden er echt niet beter van..).

Maar de complete bouw van het objectief is echt rock-solid. Scherpstellen gaat echt een stuk sneller, geruislozer en trefzekerder dan met de 18-125. Dat FTM is ook erg fijn, niet moeilijk doen om zo’n knopje te moeten omschakelen om te kunnen scherpstellen, maar gewoon doen. De focus-afstand-meter is ook wel prettig, op de Sigma staat de afstand op de focus-ring die meedraait, dat werkt ook, maar dit werkt net iets beter.

Naast de 17-40 ook een tele lens gekocht (en bereik dat eindigd bij 40mm is toch wel een beetje beperkt). Kanshebbers waren de 70-200 f/4 L en de 70-300 f/4-5.6 IS. Uiteindelijk voor de laatste gegaan, vanwege de IS, en vanwege de ietwat subtielere bouw: zo’n 70-200 is toch wel een behoorlijk grote en opvallende lens. Om met het positieve te beginnen: de IS is echt magnifiek: op 1/80ste een foto op 480 mm effectief scherp krijgen, erg goed.

Op internet lees je ook dat de bouw redelijk middelmatig is, en dat klopt zeker: de Sigma is beter gebouwd. Totaal geen afstandsaanduiding voor bij het focussen (pas als je het niet hebt merk je dat het best praktisch is om die gegevens wel te hebben), geen interne focus (dat irriteert me eigenlijk nu al… de lens wordt bij het focussen echt gewoon 2 cm langer/korter, erg vervelend bij het opbergen van de lens), geen FTM, redelijk langzame focus (vergelijkbaar met de Sigma, ik denk nog iets trager), minder trefzekere focus, heb in het schemer best moeite met scherpstellen (maar dat kan ook aan de camera liggen), geen interne zoom (ok, 10 regels hierboven staat dat nog als voordeel.. :)), zoom- en focus-ringen lopen minder soepel dan de 17-40 en de Sigma, meer beweging van het front-element.

Ook nog een grip en een handstrap gekocht. Toen ik de 350D vorig jaar kocht heb ik in de winkel wel even een grip eronder gehad, maar dat beviel me eigenlijk helemaal niet: veel te lomp enzo. Echter nu m’n lenzen (en de fltser) behoorlijk zwaarder zijn (beide zo’n 700 gr, ipv 300 gr) is die grip echt erg fijn. In eerste instantie heb ik de grip alleen gekocht zodat de handstrap erop kon (dat is wel een ideaal ding, de camera zonder problemen lekker in je hand hebben), maar nu ben ik ook wel blij met de grip voor de extra stabiliteit.

Dit alles past natuurlijk ook niet meer in m’n Nova 1, dus die is vervangen door een Nova 4 (die al bijna weer vol zit, nou ja, de 18-125 kan nog wel vervangen worden door een 10-22… ooit eens… en dan past er met een beetje proppen nog wel een extra lens bij). De zonnekap van de 17-40 is trouwens echt huge, die past gewoon amper in de tas. Achteraf had ik meteen de kleinere zonnekap die groot genoeg is voor een 1.6 crop camera moeten kopen.