Nou ga ik natuurlijk niets nieuws vertellen. Het gezeur over wattages bij versterkers en boxen is al zo oud als de uitvinding van het geluid zelf. En aangezien mezelf in een ver verleden al eens had geinformeerd over het PPMO Watts en dergelijke (1000 Watt boxen voor 24,95 leken me al wel redelijk… euhm.. onrealistisch), dus bij het uitzoeken van m’n speakers lette ik eigenlijk totaal niet op het wattage, eigenlijk, alles is wel genoeg Watt voor mij.

M’n speakers die ik aan m’n PC heb hangen (Creative Labs FPS2000) zijn maar 7 Watt, met een subwoover van 25 Watt. En die dingen kunnen zo hard dat ik in Enschede sinds ik die dingen had geen last meer had van het feit dat m’n flatgenoten mij hun muziek probeerden op te dringen zonder dat ik daar iets aan kon doen (maw: ze kunnen vrij hard).

Dus de 6 x 130 Watt van de Yamaha RX457 leken me meeer dan genoeg (understatement van de week). Wanneer een merk als Creative al ‘eerlijk’ is en kan zijn over de Wattages leek me het eigenlijk al vanzelfsprekend dat dat in de (toegegeven, erg low-end) hifi ook wel gebeurde.

Nou ja, niet dus…:

Nou ja, ik realiseer me nu dat dat natuurlijk niet correct is: de wattages van de speakers hoeven natuurlijk niet overeen te komen met de wattages van de versterker (en even in het foldertje bladerend: de wattages van de speakers staan nergens vermeld).

Nou ja, dan maar even naar de voeding kijken:

right… 6×130 Watt uit een 360 Watt voeding. We hebben het wereld-energie-probleem opgelost! :)

Niet dat het me iets interesseert hoor :) Zoals al gezegd: ik heb er bij het uitzoeken niet eens naar gekeken.