Zondag was ik uitgenodigd voor de voorvertoning van Groeislag. Een film, gemaakt door Tommer Lahat, Martin Los en Angelo Sprock.

Zo’n zero-budget film waar meer dan 3 jaar over gedaan is is natuurlijk niet te vergelijken met een ‘gewone’ film. Maar aangezien het voor mij de eerste ‘niet-gewone’ film is die ik heb gezien was het voor mij moeilijk om te voorspellen wat ik kon verwachten. Dus eigenlijk zonder dat ik bepaalde verwachtingen vooraf had ben ik wezen kijken.

De film was best vermakelijk. Af en toe was het punt wat de film probeerde te maken niet helemaal duidelijk op het moment dat de scene zich afspeelde, maar dat zijn een paar kleine puntjes. Ik ken een boel Nederlandse films die gewoon een stuk minder zijn (‘Phileine zegt sorry’, anyone?). En eigenlijk, achteraf gezien: ik heb aan het kijken naar Groeislag ook meer plezier beleefd dan aan bijvoorbeeld 2001 -A space odyssey.

En hoewel ik er in de afgelopen jaren wel een paar keer over heb gehoord, en af en toe wat meegekregen heb – en je wel enigszins een voorstelling kan maken van de hoeveelheid effort die in het maken van zo’n film gaat zitten – krijg je tijdens zo’n middag daar een nog beter beeld van: het is allemaal nog meer werk dan wat je in de afgelopen jaren dacht (en waarschijnlijk schat ik de hoeveelheid werk nog steeds vele factoren te laag in – schattingen maken blijft natuurlijk een black art ;)).

Al met al een leuke middag gehad, en ik ben benieuwd naar ‘Alles Is Verdacht’ :)