In deze laatste dagen van het jaar moet er natuurlijk teruggeblikt worden op 2007, en ik kan uiteraard niet achterblijven. Dus bij deze: de TV serie van het jaar!

Euh… nou ja, soort van dan. Want mijn TV serie van het jaar komt stiekem uit 2002 :), maar ik heb hem pas kort geleden gezien.

Firefly is een Sci-Fi serie die na 1 seizoen gecancelled is. In totaal zijn er 14 afleveringen van 40 minuten, en er is ook nog een film van 2 uur. Aan de ene kant wel zonde dat het maar zo weinig afleveringen zijn, maar aan de andere kant: ik heb helemaal geen tijd om 7 seizoenen van 24 afleveringen te gaan kijken.

Het is een Science Fiction serie, maar wel een heel andere soort dan Star Trek. In Star Trek wordt een bijna idyllisch toekomstbeeld geschets en ligt er vrij veel nadruk op de technische hoogstandjes. In Firefly is het allemaal wat meer down-to-earth. Vervelend als je met mensen omgaat die wanneer ze het over quantum-mechanica hebben de woorden ‘gewoon’ en ‘triviaal’ gebruiken :) : bij Star Trek leer je tenminste woorden als Heisenberg Compensator, maar dit soort dingen hoef je bij Firefly dus niet te verwachten.

Eigenlijk wil ik niet te veel spoileren, de serie is echt een must-see eigenlijk. De verhaallijn is erg goed, de karakters zijn goed uitgewerkt, er zit humor in, weinig moralistisch gedoe, genoeg stof om over na te denken. Het enige negatieve dat ik kan verzinnen is dat de eerste 15 minuten van de serie niet te volgen zijn; het begint met een veldslag die best verwarrend is: dit is een terugblik op het verleden van de kapitein van het schip; niet echt direct nuttig voor het verhaal (en ik snap het idee erachter nog steeds niet).