Crosspost van GoT, maar wel een eigen post waard. Het gaat dus om de drie boeken die de meeste invloed hebben op je manier van werken en op je manier van denken.

Ook hier niet echt duidelijke programmeerboeken. Die programmeerboeken hebben imho inderdaad niet het meeste invloed op je. Ze leren je alleen een nieuwe tool aan.

The Mythical Man-Month, Brooks

Eng bekend voorkomend, hoewel het boek inmiddels 20 jaar oud is (het vak software engineering wil maar niet volwassen worden). Over de meta-problematiek van software engineering.

Death March, Yourdon

Erg interessant boek. Na dit boek gelezen te hebben begreep ik opeens een stuk meer over de druk die projecten met zich mee brengen en hoe je daar mee om moet gaan. Voor die tijd had ik zelf soms de neiging om mezelf helemaal onder het werk te bedelven en daar psychisch toch wel een beetje onder te lijden. Na het lezen heb ik dat nog steeds, maar nu kan ik het tenminste plaatsen en nu kan ik gaan werken aan oplossingen.

Extreme Programming Explained, Beck

Hoewel het bedrijf waar ik werk sterk tegen XP is, merk je uiteraard wel dat XP invloeden heeft op je manier van werken wanneer je werkt via een Agile methode. Dit boek heeft me bijgebracht dat hoe je het wend of keert uiteindelijk de opgeleverde software datgene is wat telt. En dat je altijd keuzes moet maken, en dat je die keuzes maar beter goed kan maken.

Buiten m’n lijstje, maar wel veel genoemd:

– Design Patterns: wel een goed boek en invloedrijk. Maar niet voor mij persoonlijk. Zelf kom ik eigenlijk weinig met de patterns in aanraking, zodat het boek voor mij niet erg invloedrijk is in m’n denken.

– Code Complete: vond ik zelf een beetje tegenvallen. Wel erg uitgebreid, en compleet. Maar toen ik het las had ik eigenlijk te vaak ‘been there, done that’ om voor mij invloedrijk te zijn.

Net niet op de lijst:

– The software Development Edge, Marasco. Te kort geleden gelezen om nu al invloedrijk op mij te zijn, past in het zelfde straatje als de eerste twee boeken.